Vladimir Putins attack: ”Värre än prostituerade”

avGustaf Tronarp

WASHINGTON. Barack Obama försöker förstöra för Donald Trump – och de som beställde skandalrapporten om den blivande presidenten är ”värre än prostituerade”.

Det hävdar Rysslands president Vladimir Putin.

– De har inga moraliska gränser, säger han.

Foto: AP
Vladimir Putin på dagens pressträff.

Uttalandena från Vladimir Putin är de första sedan de explosiva utpressnings-uppgifterna om Donald Trump publicerades.

Vid en pressträff förnekade Putin att Ryssland skulle ha ägnat sig åt att samla in skadlig information om den blivande presidenten.

– När Trump kom till Moskva för några år sedan var han inte någon politiker. Vi visste inte ens om hans politiska ambitioner. Vad tror ni, att vår säkerhetstjänst jagar varje amerikansk miljardär? sa Putin, och fortsatte:

– Jag känner inte Mr Trump. Jag har aldrig träffat honom. Jag vet inte vad han kommer att göra på den internationella arenan, så jag har ingen orsak att varken attackera honom, kritisera honom eller försvara honom.

Angriper Obama-administrationen

Putin beskrev också dem som beställt den beryktade rapporten om Trump som ”värre än prostituerade”.

– Prostitution är ett fult socialt fenomen. Men människor som beställer sådana lögner, som nu används mot den valde presidenten i USA, är värre än prostituerade. De har inga moraliska gränser.

– Dessutom är Trump en man som har sysslat med skönhetstävlingar i många år och han har träffat världens vackraste kvinnor. Jag har svårt att tro att han skulle ha rusat till något hotell för att träffa kvinnor med tveksam moral, även om våra är de bästa i världen.

Den ryska presidenten gick även till hård attack mot Barack Obamas administration, som lämnar Vita huset om bara några dagar.

– De försöker underminera den valde presidentens legitimitet, trots att han vann en övertygande seger.

Putin fick svar av Josh Earnest, avgående pressekreterare vid Vita huset.

– Det är en intressant metafor som han valde. Som jag har sagt tidigare, USA:s underrättelsetjänst är patrioter, de är experter inom sitt område, sa han på en presskonferens.

– De arbetar hårt för att hålla USA säkert, och de har tjänat oss väldigt väl. Det här är inte första gången som underrättelsetjänsten har negativa saker att säga om Ryssland, och det är väl ingeting som den ryska regeringen vill höra.

Explosiva uppgifter

Earnest åsyftade sannolikt de ryska hackerattackerna mot presidentvalet. Men det Vladimir Putin pratade om var den läckta spionrapporten om Trump.

Det var i början av januari som USA:s underrättelsetjänst informerade både den avgående och den tillträdande presidenten om existensen av dokumentet, som gör gällande att Donald Trump har djupa band till Ryssland.
Rapporten är författad av en brittisk ex-spion. Från sina ryska källor har han fått uppgifter om att säkerhetstjänsten FSB arrangerat och dokumenterat sexträffar mellan Trump och prostituerade. Syftet ska ha varit att kunna utpressa miljardären.

Utreds av senaten

Trump har dömt ut påståendena som rena lögner. Under sin första presskonferens sedan valsegern straffade han CNN, som var först med avslöjandet, genom att inte låta tv-kanalen ställa någon fråga.

– Tyst, inte du. Din organisation är fruktansvärd, sa Trump till CNN:s reporter.

Underrättelse-myndigheterna i USA har uppgett att de inte fäster någon vikt vid den ryska rapporten.

Både FBI och CIA har dock slagit fast att hackare från Ryssland genomförde IT-attacker mot presidentvalet.

En kommitté i senaten ska nu utreda vilka kopplingar som finns mellan Trumps stab och den ryska regimen.

ARTIKELN HANDLAR OM