Oroligheterna i Gambia

Ving flyger hem sina resenärer i Gambia

Av: 

Staffan Dickson

Julia Wågenberg

NYHETER

Adama Barrow har svurits in som ny president i Gambia, men läget i landet är fortsatt spänt.

Vid gränsen har militär från Senegal samlats och president Yahya Jammeh vägrar fortfarande att lämna sin post.

Under eftermiddagen meddelade Ving att bolagets 115 resenärer i Gambia kommer att flygas hem på fredagen.

– Det är ett önskemål från våra resenärer, säger informatör Barbro Holmberg.

Gambias president sedan 22 år tillbaka – Yahya Jammeh – vägrar lämna sin post trots att han förlorade presidentvalet mot oppositionskandidaten Adama Barrow.

På torsdagseftermiddagen svors Barrow in som ny president i Gmbia på landets ambassad i grannlandet Senegal.

Regionala samarbetsorganisationen Ecowas har signalerat att det kan bli tal om militärt våld mot charterdestinationen Gambia om Jammeh inte avgår. Vid den gambiska gränsen står senegalesiska styrkor redo att gå in.

”Känns inte tryggt”

I utkanten av huvudstaden Banjul, på ett Ving-hotell, befinner sig Sara Dera, 26, tillsammans med ett gäng kompisar. Hon är orolig.

– Det här känns inte tryggt eller roligt alls, säger Sara Dera.

– Vi har packat våra väskor och är redo att dra. Vi åkte iväg för att slappna av och njuta. Det här känns inte som någon semester, säger hon.

Stränderna är tomma. Restauranger och butiker håller stängt. Och Sara Dera och hennes sällskap rör sig knappt utanför hotellområdet. De uppdaterar sig om läget så gott det går.

Med anledning av säkerhetsläget avråder UD sedan i måndags kväll från icke nödvändiga resor till Gambia.
Ving är det enda svenska charterbolaget som flyger till Gambia. Resebolaget ställde in sitt tisdagsflyg till landet, men har tidigare sagt att inga resenärer skulle flygas hem i förtid om inte UD skärpte sina rekommendationer och utfärdade en avrådan från alla resor till Gambia.

I ett sms skickat på torsdagen meddelar Ving dock att bolagets 115 resenärer kommer att flygas hem redan på fredagen.

”Hej, dagens maktöverlämnande har dragit ut på tiden och vad som kommer att ske är fortsatt osäkert. UD avråder fortfarande från icke nödvändiga resor till Gambia och har bett oss att skyndsamt flyga hem våra gäster. Därför har vi beslutat att alla våra Vinggäster flygs hem imorgon, fredag 20 januari”, skriver Ving i meddelandet.

”Önskemål från våra resenärer”

Barbro Holmberg, informatör på Ving, förklarar beslutet för Aftonbladet:

– Läget är fortsatt osäkert och UD avråder fortfarande från icke nödvändiga resor. Därför har vi beslutat att ställa in de kommande avgångarna den 24 januari och 31 januari till Gambia. Vi har även beslutat att vi tar hem alla våra resenärer från Gambia i morgon fredag.

Tidigare har ni sagt att ni inte skulle ta hem några resenärer om UD inte avrådde från alla resor till Gambia.

– Det är korrekt. Det är ett önskemål från våra resenärer. Det är väldigt många bolag som har tagit hem sina resenärer från Gambia. Nu är det många önskemål om att komma hem och därför gör vi det i morgon.

Resenären Sara Dera har fått sms:et från Ving under eftermiddagen.

– Det känns jätteskönt, säger hon.

Fram till hemresan uppmanar Ving sina resenärer att hålla sig kvar på hotellet kvälls- och nattetid. Det är en följd av att president Jammeh utlyst undantagstillstånd men också nödvändigt för att resebolaget ska kunna få tag på sina resenärer, berättar Sara Dera.

– Sms:en från Ving kommer inte fram, det är dålig täckning, och vi behöver hålla oss på hotellområdet där det finns wi-fi så att de ska kunna få tag på oss, säger hon.

UD: Följer utvecklingen noga

UD uppskattar att omkring 400 svenskar befinner sig i landet. UD följer händelseutvecklingen noggrant, enligt presskommunikatör Katarina Byrenius Roslund.

– Som läget är nu bedömer vi att avrådan vi gick ut med häromkvällen är i linje med säkerhetsläget. Vi håller den under noga uppsikt. Vid behov förändrar vi den beroende på utvecklingen, säger hon på torsdagen.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Oroligheterna i Gambia

LÄS VIDARE

6 frågor och svar om konflikten i Gambia

ÄMNEN I ARTIKELN

Oroligheterna i Gambia

Gambia

Ving

Utrikesdepartementet

Yahya Jammeh

Senegal