Var på väg till Thailand – då vände planet

1 av 3
NYHETER

När flygresan från Luleå till Thailand pågått i flera timmar ropade piloten ut i högtalarsystemet att en motor gått sönder.

De skulle vara tvungna att återvända till Sverige för att få den lagad.

– Först trodde jag att de skämtade. Det känns bittert, säger småbarnspappan Andreas Nilsson.

Andreas Nilsson och hans partner har två barn på sju och fyra år. Tillsammans med en annan familj hade de bokat semesterresa med resebolaget TUI till Thailand.

På torsdagen skulle de landa i ett varmt och soligt Krabi.

Nu sitter de vid en gate på Arlanda flygplats i stället.

På väg till resmålet fick planet lov att vända.

– Först trodde jag att de skämtade, till de visade på displayen. De visade på kartan att vi redan hade vänt om och var på väg tillbaka, säger Andreas.

Anledningen: en av sex hydralmotorer var trasig, fick resenärerna veta av besättningen. Ett problem som personalen försökt åtgärda redan i Luleå.

”Bökigt med barnen”

– Vi skulle startat 18. Hon blev ju nästan 22 innan vi lyfte. Nu har vi ganska nyligen landat på Arlanda, säger Andreas till Aftonbladet på torsdagsmorgonen.

Familjen blev hänvisad till gaten. Andreas tycker att det känns lite bittert att vänta i en sal i stället för att komma iväg som planerat.

– Det är så bökigt med barnen. De har sovit i sex timmar nu så de är pigga. Nu vill man ju själv sova.

Hotellen fullbokade

Totalt är det strax under 280 passagerare som påverkas av förseningen.

– Det stämmer att en flight som lämnade Luleå och gick emot Krabi valde att gå tillbaka till Stockholm. Passagerarna befinner sig i transithallen, säger TUI:s nordiska informationschef Mathias Bergendahl.

Till en början kompenseras semesterfirarna med biljetter till frukostbuffén på flygplatsen.

– Först tittar om man kan inkvartera kunderna. Men hotellrummen på Arlanda är fullbokade. Så det är frukost så att man åtminstone ska få något under tiden man väntar, säger Mathias Bergendahl.

Var i luften i sex timmar

Från att planet lyfte från Luleå till att passagerarna tog mark på Arlanda tog det sex timmar. Det tekniska felet som bolaget åtgärdade i Luleå indikerade igen under flighten och därför svängde planet hem.

– Man är ju naturligtvis besviken. Det hade jag också varit. Vi har ännu inte någon prognos på när vi kan åka igen. Så fort vi har det kommer vi skicka ut sms till resenärerna, säger TUI:s informationschef i Norden Mathias Bergendahl.