”Trump är ett hot mot de mänskliga rättigheterna”

Foto: AFP
NYHETER

WASHINGTON. Donald Trumps valseger kan, tillsammans med framgångar hos europeiska populister, leda till en våg av tyranni i världen.
Den varningen kommer från Human Rights Watch.

I sin världsrapport listar organisationen Trump som ett hot mot de mänskliga rättigheterna.

Donald Trump valdes till president efter en kampanj som underblåst hat och intolerans. Dessutom ökar inflytandet av politiska partier som avfärdar universiella rättigheter i Europa. Detta innebär att efterkrigstidens system för att garantera de mänskliga rättigheterna är i fara”.

Det skriver organisationen Human Rights Watch i sin årsrapport för 2017, som kartlägger de mänskliga rättigheterna världen över.

Kritik mot retoriken

Enligt organisationen var en rad av Donald Trumps budskap under presidentkampanjen främlingsfientliga, rasistiska och sexistiska.

”Han talade till många amerikaners missnöje med ekonomisk stagnation och ett alltmer mångkulturellt samhälle på ett sätt som bröt mot de grundläggande principerna om värdighet och jämlikhet”, skriver Human Rights Watch.

”Kommer skada miljontals människor”

Trump-kampanjens löften om massutvisningar, inreseförbud för muslimer, inskräkningar i aborträttigheten och återinförandet av tortyrliknande förhörsmetoder kan få mycket allvarliga konsekvenser, enligt rapporten.

– Förslagen kommer att skada miljontals människor. Om inte Trumps stab drar tillbaka dem så riskerar USA att begå massiva kränkningar av de mänskliga rättigheterna, säger Human Rights Watch-chefen Kenneth Roth i en kommentar.

Varningen: Kan leda till tyranni

Men de potentiella farorna stannar inte vid USA:s gränser.

Human Rights Watch är även mycket oroade över utvecklingen i flera länder i Europa:

”Trump och flera politiker i Europa söker makten genom att anspela på rasism, xenofobi, misogyni och nationalism. De hävdar alla att väljarna accepterar kränkningar av de mänskliga rättigheterna som påstått nödvändiga för att skapa jobb, undvika kulturella förändringar och förhindra terrorattacker. I själva verket är ett förakt mot de mänskliga rättigheterna den mest sannolika vägen till tyranni”.

Donald Trumps uttalanden fick hård kritik redan under valkampanjen. Efter segern har han dock tonat ner många av de mest kontroversiella budskapen.

– Jag lovar alla invånare i vårt land att jag kommer att vara president för alla amerikaner. Det här är väldigt viktigt för mig, sa han under sitt segertal i höstas.