Här är snöbilderna som avslöjar ministerns flyktinglögn

1 av 7
NYHETER

Den grekiske ministern lovade att inga flyktingar skulle lämnas ”i kylan”.

Här är de iskalla snöbilderna från ön Lesbos som slår hål på löftet.

Förhållandena i det slutna flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos har under lång tid kritiserats. Något Aftonbladet tidigare har rapporterat om.

I onsdags lovade grekiska myndigheter att förbättra levnadsvillkoren i lägret efter protester från flyktingar och redan dagen därpå slog den grekiske migrantionsministern Yiannis Mouzalas, enligt Greek reporter, fast:

– Inga flyktingar eller migranter lever längre i kylan. Vi har framgångsrikt slutfört arbetet inför vintern.

Riskerar att förfrysa

Inne i lägret råder fotoförbud. Men nytagna bilder som läckt ut slår hål på ministerns löfte och visar hur flyktingarna lever i snötyngda tält utan värme.

– Män och kvinnor tvingas bo tillsammans. Kupoltält, som är tänkta för två personer, har fyra eller fem boende, säger en källa till Greek Reporter.

Flyktingarna och migranterna riskerar nu förfrysningsskador och allvarliga sjukdomar.

”Som ett fängelse”

Mellan fem och sextusen flyktingar och migranter bor i Morialägret. Ungefär tre gånger så många sitter sammanlagt fast på de grekiska öarna, utan möjlighet att resa vidare till det europeiska fastlandet. Tiden för att handlägga deras asylfall har ökat kraftigt.

– Det är som ett fängelse här, säger Ghebrekristos Tesfay som flytt diktaturen i hemlandet Eritrea till VOA. Att stanna här utan någon lösning är orättvist.

ARTIKELN HANDLAR OM