Kennedy ställer upp som oberoende kandidat

Tina Magnergård Bjers/TT

Uppdaterad 2023-10-10 | Publicerad 2023-10-09

Presidentaspiranten Robert F Kennedy.

Vaccinmotståndaren Robert F Kennedy meddelar att han överger sin kampanj för att bli Demokraternas presidentkandidat – till förmån för en oberoende kandidatur.

Han kan bli en oväntad maktfaktor i nästa års valrörelse, som ser ut att stå mellan republikanen Donald Trump och demokraten Joe Biden.

Robert F Kennedy, som kommer från en av USA:s mest kända politiska familjer, har under längre tid kritiserat båda partierna som korrupta. Själv har han parallellt fått klander för sin kontroversiella syn på vaccin. 2022 påstod Kennedy att judar i Nazityskland hade mer frihet än amerikaner som under pandemin tvingades till obligatorisk vaccinering och nedstängningar.

Till vardags är 69-åringen miljörättsjurist, professor och författare. Hans farbror John F Kennedy var president och hans egen far Robert F Kennedy (samma namn som sonen) var presidentkandidat. Båda mördades.

I april meddelade Kennedy att han utmanade sittande Joe Biden inför nästa års presidentval. Med sitt stöd på knappt 15 procent var hans chanser att knipa Demokraternas kandidatur minimala. Men med en oberoende kandidatur från ett så kallat tredje parti kan han röra om i grytan ordentligt. Detta eftersom opinionen mellan Trumps och Bidens anhängare står och väger – och det inte är klart om främst demokrater eller republikaner skulle stötta Kennedy.