L vill ha obligatorisk lovskola för nyanlända

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2023-12-13

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) vill göra lovskola obligatoriskt för vissa elever. Arkivbild.

Liberalerna vill göra det obligatoriskt för nyanlända barn att gå i skola på loven och läsa svenska.

– Vi tror att det kommer att göra stor skillnad, säger L-ledaren Johan Pehrson.

Enligt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson tackar idag många elever som egentligen är i behov av skola på loven nej.

– Det är många barn som inte kommer till lovskolan, samtidigt som resultaten väl där är bra. Vi menar att man ska fokusera på det här tidigt, redan i lågstadiet, och tror att en lovskola för svenska kommer att göra stor skillnad, säger han.

Idag är lovskola inte obligatoriskt för några elever. Däremot är det obligatoriskt för skolor att erbjuda lovskola, men först från årskurs åtta.

– Det ger fler unga människor goda chanser. Vi har sett tydligt i Pisaundersökningen hur elever med utländsk bakgrund tyvärr presterar sämre, och det finns en risk att det följer en i livet, säger han.

Förslaget kommer enligt Liberalerna att finnas med som en del i en större utredning på skolområdet som ”tillsätts inom kort”. Först då blir direktiven offentliga.

Utöver obligatorisk svenska på loven vill Johan Pehrson också se en obligatorisk ”språkförskola” från två års ålder för barn som inte har med sig svenska språket hemifrån.

– Det är bättre om man har lyft golvet för svenska redan när barnen kommer till första klass. Då finns det ett mindre behov av lovskola, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln