Klimat Live

Senaste nytt från Aftonbladet

Fastnålat inlägg
Skogselefant viktig klimatförbättrare
30 januari kl 14.37Agneta Elmegård
DELA
Skogselefanterna är akut hotade. Bara en tiondel finns kvar på grund av tjuvskytte och skogsavverkning. Genrebild. Foto: Markus Schreiber TT

Den afrikanska skogselefanten är en riktig klimathjälte visar ny forskning som SVT rapporterar om. Den betar snabbväxande träd som binder lite koldioxid och sprider jätteträdens frön med sin dynga.

De utrotningshotade afrikanska skogselefanterna lever i jordens näst största regnskogsbälte längs ekvatorn i Afrika. En ny studie visar att om de försvinner skulle regnskogen binda mellan 6-9 procent mindre koldioxid från atmosfären.

Skogselefanterna betar snabbväxande träd som inte lagrar så mycket koldioxid, och ger istället de långsamväxande jätteträden som binder mycket koldioxid chansen. Dessutom äter elefanterna frukt från jätteträd och sprider fröna med sin dynga. Av all vegetation globalt så finns cirka 15 procent i afrikanska tropiska regnskogar.

Senaste Nytt
  • Agneta Elmegård
    DELA
    Berlin röstade nej till högre klimatambitioner
    Berlinarna var inte beredda att bidra till att göra huvudstaden klimatneutral redan 2030 istället för 2045. Foto: Christophe Gateau. TT

    Tysklands huvudstad, Berlin, sade nej till att försöka bli klimatneutral redan till år 2030 istället för 2045. I söndagens folkomröstning lyckades ja-sidan inte nå det antal röster som krävdes, uppger TT.

    Förslaget att göra staden klimatneutral 15 år tidigare än dagens mål slutade med en knapp majoritet för ett ja, men stödet räcker inte för att ändra politiken.

    Sammanlagt röstade drygt 442 000 för förslaget, vilket var 51 procent av de röstande. Men antalet röster nådde inte upp till den minimigräns som satts upp på förhand – 25 procent av alla röstberättigade i staden, vilket motsvarar runt 608 000.

    Borgmästaren, socialdemokraten Franziska Giffey, säger i en första kommentar att staden trots allt ska arbeta för att så snart som möjligt bli klimatneutral. På Twitter skriver hon att staden till år 2030 ska ha minskat koldioxidutsläppen med 70 procent mot 1990 års nivåer.

  • Agneta Elmegård
    DELA
    Ny metod minskar giftiga färgämnen i vatten
    Jaipur i Indien har en omfattande textilproduktion. Stora mängder färgämnen släpps ut i sjöar och vattendrag men nu har forskare vid Chalmers Tekniska högskola tillsammans med Malaviya National Institute of Technology Jaipur i Indien, hittat cellulosabaserad reningsmetod av vattnet. Foto: Forskning.se

    En forskargrupp från Chalmers tekniska högskola har utvecklat en teknisk lösning för att enkelt rena vatten med hjälp av ett cellulosabaserat material. Den nya metoden kan få betydelse för länder med stora utsläpp av färgämnen från textilindustrier.

    Forskarna använder nanokristaller gjorda av cellulosa som är nyckeln till reningen av vattnet. Nanopartiklar har en extraordinär förmåga att absorbera föroreningar och forskarna har nu hittat ett sätt att ta vara på detta.

    – Vi har tagit ett unikt helhetsgrepp om de här cellulosananokristallerna och granskat egenskaper och möjliga användningsområden. Vi har skapat ett biobaserat material, en form av cellulosapulver med utmärkta reningsegenskaper som vi kan anpassa och modifiera beroende på vilka typer av föroreningar som ska tas bort, säger forskaren Gunnar Westman, professor vid Chalmers tekniska högskola.

    Reningen kräver varken tryck eller värme, och utnyttjar solljus i processen. Hittills har laboratorietester med industrivatten visat att mer än 80 procent av färgföroreningarna försvinner med den nya metoden som ska testas i fältstudier i Indien där textilindustrin är extremt miljöbelastande.

  • Agneta Elmegård
    DELA
    IPCC Rapporten: Agera nu för att undvika klimatkollaps
    Dr. Hoesung Lee, Ordförande i IPCC, presenterade idag den sjätte rapporten om klimatförädringarna. Redan 2030 kan 1,5 graders målet vara passerat. Foto: Peter Dejong/TT

    Den sjätte och hittills största rapporten från IPCC släpptes idag. Tusen forskare och författare samt 86 000 referenser ligger till grund för det hittills skarpaste budskapet: ”Världens ledare måste agera nu för att undvika en klimatkatastrof”.

    Redan 2030 kan 1.5 graders uppvärmning vara ett faktum om inte Parisavtalet efterföljs. Panelen konstaterat vidare att klimatförändringarna påverkar hela jorden och de trycker på att de orsakas av människors utsläpp.

    Markku Rummukainen från SMHI är Sveriges representant i IPCC. Han lyfter slutsatsen att anpassningar inte är nog och att riskerna med klimateffekterna är större än tidigare uppskattats.

    – Klimatförändringarna orsakar redan negativa omfattande och alltmer oåterkalleliga skador på ekosystem och mänskliga system. Vi måste minska utsläppen snabbt för att begränsa klimateffekterna som vi skickar vidare till kommande generationer, säger han på SMHI:s presskonferens.

    En viktig del för att bromsa utvecklingen handlar om energianvändningen. Att få bort kolet från energisektorn och minska utsläppen av koldioxid lyfts fram som avgörande. Syntesrapporten pekar bland annat på vind- och solkraft samt elektrifiering som nu minskar i pris.

    – Det har skett stora prissänkningar och det finns en stor potential den kommande tioårsperioden för att skala upp vind- och solkraft mer, säger Markku Rummukainen.

    Läs mer om slutsatserna här

  • Agneta Elmegård
    DELA
    Extremväder stoppade Antarktis fåglar från att häcka
    Kombinationen av kalla vindar, matbrist och mycket snö tror forskarna är förklaringen till de katastrofala häckningsresultaten. På bilden en ispetrell. Foto: Heiko Junge/TT

    På berget Svarthammaren i Drottning Mauds land på Antarktis häckar en av världens största kolonier av sjöfågeln antarktispetrell. Antalet varierar från år till år, men mellan 20 000 och 200 000 par antarktispetreller kommer dit varje år för att para sig och lägga sina ägg i bon på den kala berghällen, uppger Forskning & Framsteg i en artikel. Men i januari 2022 fanns där bara tre häckande par.

    För den besläktade ispetrellen var läget ungefär detsamma. Bara ett fåtal bon hittades. Av områdets vanligaste rovfågel, sydpolslabben, som under sin häckning livnär sig på antarktispetrellens ägg, syntes inte ett spår.

    Att alla dessa tiotusentals fåglar misslyckades med häckningen beror på extrema väderförhållanden. Det har forskare från Norsk polarinstitutt kommit fram till i en studie publicerad i Current Biology.

    Andreas Nord är docent vid Lunds universitet och forskar om fåglar. Han tycker att studiens resultat är allvarliga och säger att det här är ett av de mer dramatiska exemplen på hur klimatförändringarna kan drabba fåglar.

    – Extremväder är oerhört besvärligt för allt som lever eftersom det inte går att anpassa sig till. När någonting tillräckligt extremt händer spelar det ingen roll hur anpassningsbar du är, säger han till Forskning & Framsteg.

  • Agneta Elmegård
    DELA
    Fransk tv inkluderar klimataspekten i sina väderprognoser

    Fransk tv har börjat inkludera klimataspekten i sina väderprognoser.

    – Vi ska inte bara säga att i morgon blir det sol, eller regn. Vi ska förklara varför, säger informationschefen Alexandre Kara.

    Väderprognoserna i kanaler France 2 och France 3 kallas från och med denna vecka för ”väder- och klimatjournalen”, en ny satsning för att sprida kunskap om klimatförändringarna, rapporterar franska medier. De ska därmed inte bara presentera hur vädret blir utan även orsakerna bakom det.

    – Det handlar om att förklara vädret på ett annat sätt. Vi ska inte bara säga att i morgon blir det sol, eller regn. Vi ska förklara varför, säger Alexandre Kara, som är informationschef på France Télévisions, till AFP. Läs hela artikeln här.

 

Fråga oss

 

Ställ dina frågor till redaktionen här!

Senaste Nytt
  • När ska politiker lära sig skillnaden på miljö och klimat?

    Klimatet är förhållandet till solen, jordens rörelser som är de stora faktorerna. Sveriges roll i detta finns inte alls, däremot Kina som släpper ut enorma mängder koldioxid samt ökar förbränning av fossila ämnen varje år med 33 gånger Sveriges totala utsläpp. Våra politiker silar myggor och sväljer elefanter. Angreppet för att rädda miljö & klimat handlar inte alls om Sverige, däremot länder som Kina.

    Lena Karlsson
  • Har inte läst i nättidningen om dom nya rönen från SLU om kalhyggen, varför?

    Anders Eriksson
  • Vad har kommuner för ansvar för klimatet? Jag ser i min närhet en kommun i en expansiv fas där man inte verkar ens ha funderat över ex utsläpp från trafik, buller, tillgång till grundvatten, påverkan på närliggande vattendrag.

    Annie

    Sanningen är att många kommuner ligger efter i det arbetet och det finns inget reglerat ”avtal” mellan staten och kommuner att agera mot Agenda 2030 eller de nationella klimatmålen 2045.

    Agneta Elmegård
  • Jag är lite trött på att traska runt bland ilandfluten plast och annat skräp här på västkusten. Det finns strandstädarkarta och många städar men det måste stoppas vid källan. Vad görs på den fronten?

    Beda
  • Har man gjort en tankevurpa i livsmedelsindustrin? Jag ser att krympplast runt burkar har ersatts av en lösning av papper av några leverantörer. Jag vill inte ha något alls, jag kan räkna, om jag vill ha 6 burkar eller 3 burkar så köper jag det.

    Tankevurpa

Klimatstriden

Runt om i Sverige växer konflikterna i klimatomställningens spår. Minskade utsläpp ställs mot förstörd natur. Hur långt är vi beredda att gå för att rädda klimatet?

Del 1: ”Kommer skogsmaskinerna måste vi ställa oss framför dem”

Statliga Sveaskog ville avverka månghundraårig naturskog. Men samerna tvingade skogsbolaget på reträtt. ”Det är långt ifrån över”, säger artisten och ren­ägaren Sofia Jannok, 38.

 

Del 2: Miljön betalar för klimatomställningen

Koppar är en nyckelmetall i klimatomställningen. Utanför Älvsbyn vill Boliden öppna en av Europas största gruvor. Priset: en förstörd dalgång och flera utplånade sjöar.

 

Del 3: ”Det känns som ett krig, där jag är på naturens sida”

Londonbon Alexander Pohl lämnade bankkarriären – för att leva ett enkelt liv med familjen nära naturen. Nu leder han motståndet mot vindkraft i Jämtland.

 

Del 4: Cementjättens planer väcker oro: ”Hotar Gotland”

Företaget Cementa vill ställa om. Fabriken i Slite – Sveriges näst största utsläppare av koldioxid – ska bli först i världen med fossilfri cement. Så vad är gotlänningarna rädda för?

 

Del 5: ”Man spränger sönder en miljö som aldrig går att återskapa”

Höghastighetstågen är det stora prestigeprojektet när Sveriges ska ställa om. Men motståndet växer – där järnvägen ska dras fram. ”De vill dra spåren rätt igenom mitt hus”, säger Åsa Nilsson, 54.