Klimatbevakningen byter plats

Från och med nu hittar du all  Aftonbladets klimatbevakning här.

 


 • Fastnålat inlägg

  Nya värmerekord och ökade utsläpp i fjol

  10 jan 2023
  Agneta Elmegård
  Frankrike och Spanien är två Europeiska länder som drabbats hårt av skenande temperaturer. Bild från Fuerteventura
  Frankrike och Spanien är två Europeiska länder som drabbats hårt av skenande temperaturer. Bild från Fuerteventura Foto: Agneta Elmegård

  En rekordvarm sommar i Europa och fortsatt ökade mängder växthusgaser i atmosfären. 2022 var ännu ett år fyllt av extremväder världen över, visar ny klimatdata.

  De extrema väderförhållandena har blivit en allt vanligare syn på många håll, och 2022 visade sig inte vara något undantag.

  Enligt statistik från EU:s miljöövervakningsprogram Copernicus (C3S) var 2022 det femte varmaste året någonsin. Samtliga övriga toppnoteringar ligger i närtid och faktum är att de senaste åtta åren har varit de åtta varmaste som uppmätts.

  När det gäller Europa är det sommarmånaderna som främst sticker ut. Sommaren 2022 var den hetaste någonsin och som allra tydligast var det på kontinentens västra delar.

  I juli noterades ett nytt värmerekord i Storbritannien när termometern för första gången steg över 40 grader. Hettan nådde även till Sverige där det på många håll varmare än vanligt, framför allt i Målilla. Smålandsorten uppmätte en julidag hela 37,2 grader – den högsta temperaturen i Sverige på 75 år. (TT)

Senaste Nytt
 • TT
  14 dec 2023

  Nord Stream-läckan ger röda utsläppssiffror

  Efter att läckorna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön uppmättes förhöjda nivåer metangas i luften. Bild på en mätstation utanför Perstorp från förra året.
  Efter att läckorna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön uppmättes förhöjda nivåer metangas i luften. Bild på en mätstation utanför Perstorp från förra året. Foto: Johan Nilsson/TT

  Sveriges utsläpp minskade kraftigt förra året – men metangas från Nord Stream-läckan vänder upp och ner på statistiken.

  Utsläppen av växthusgaser inom Sveriges gränser minskade med drygt 5 procent förra året, enligt Naturvårdsverkets nya utsläppsstatistik.

  Ändå ser det på pappret ut som en ökning när Sverige redovisar utsläppen för i fjol. Orsaken är att den stora mängd gas, främst metan, som läckte ut vid sprängningen av Nord Stream-ledningarna i svensk ekonomisk zon ska räknas in.

  – I stället för att de totala utsläppen minskade med 5 procent blir det en höjning med 7 procent, säger Anna-Karin Nyström, chef för Naturvårdsverkets klimatmålsenhet.

  Det gör att Sveriges måluppfyllelse inom EU kan påverkas och därmed finns risk för böter. Men samtal pågår nu med EU-kommissionen för att hitta en

 • Ebba Torstensson
  13 dec 2023

  Rekordvärme i Spanien – uppemot 30 grader

  Det är rekordvarmt i Spanien – närmare 30 grader.

  Något som aldrig tidigare uppmätts i december.

  I Valenica uppmättes 27 grader och i Malaga gick termometern upp ända till 29,9 grader.

  "Det är en av de varmaste luftmassorna som någonsin har funnits över Spanien vid denna tid i december", säger Ruben del Campo, talesperson för nationella väderbyrån AEMET.

 • Ebba Torstensson
  13 dec 2023

  Klimatavtalet godkänt

  COP28-avtalet har godkänts i Dubai, rapporterar AFP.

  Detta efter förhandlingar som dragit ut på tiden.

  Avtalet är historiskt då det är första gången som länder uppmanas ställa om från fossila bränslen.

  Läs mer i artikeln här.

 • TT
  13 dec 2023

  Nytt utkast till klimatavtal – utan ”utfasning”

  En demonstration mot fossila bränslen på COP28 i Dubai.
  En demonstration mot fossila bränslen på COP28 i Dubai. Foto: Henrik Montgomery/TT

  Ett nytt utkast till en överenskommelse på klimatmötet COP28 i Dubai har publicerats på onsdagsmorgonen.

  I det uppmanas länder att ställa om från fossila bränslen i energisystemet så att världen kan nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2050.

  Det ska ske på ett rättvist och ordnat sätt, en formulering som speglar de olika förutsättningar som rika och fattigare länder har när det gäller möjligheterna att göra det.

  Texten understryker också vikten av snabba åtgärder detta ”avgörande” årtionde för kampen mot klimatförändringarna.

  Dessutom manas bland annat till en tredubbling av förnybar energikapacitet till 2030 och ökad takt i arbetet med att utveckla tekniska lösningar för avskiljning och lagring av koldioxid.

  Språket har skärpts jämfört med det senaste utkastet. Men över hundra länder, däribland EU, har pressat på för ännu skarpare skrivningar om att helt fasa ut fossila bränslen. I detta utkast saknas en direkt uppmaning till utfasning av olja, kol och naturgas.

  Nu återstår att se om det är något som kan accepteras av alla så att klimatmötet kan avslutas.

 • Petter Larsson
  13 dec 2023

  Utkast till nytt klimatavtal klart på COP28

  Det blev en lång natts förhandlingar på FN:s klimattoppmöte i Dubai, COP28.

  Men klockan 07.00 på onsdagsmorgonen lokal tid – klockan 04.00 i Sverige – publicerades utkastet till ett nytt klimatavtal.

  I utkastet uppmanas världens länder att röra sig bort från fossila bränslen i energisystemet, på ett rättvist och ordnat sätt. Det ska snabba på åtgärderna så att världen kan nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2050, skriver TT.

  Däremot saknar avtalet en direkt uppmaning till utfasning av olja, kol och naturgas.

Ställ dina frågor till redaktionen här!

Fråga oss

 • 23 maj17.18

  Hur mycket har havet stigit de senaste åren vid ex klagshamn mätstation? Mvh peter

  Dyring Peter

  Enligt Miljöbarometer har havsnivån höjts i Klagshamn med en decimeter 1930–2023. Läs mer här: https://miljobarometern.malmo.se/klimat/klimat-och-vaderstatistik/havsniva/

  SMHI beräknar också havsnivåhöjningar i Sverige på uppdrag av MSB. Här kan du läsa mer om vad som beräknas hända i framtiden:

  https://lastkaj.msb.se/Karteringar/oversvamning-kust/malmo.pdf

  Christina Nordh
 • 12 jan09.53

  Hej

  Ni missar att skriva om köldrekordet, -43,6 grader, kallast på 25 år. Eller ska det uppfattas som "väder" och inte "klimat"?

  Christer

  Klimatet avser vädrets långsiktiga förhållanden under många år, minst 30 år.

  Agneta Elmegård
 • 12 jan09.50

  Hur kommer det sig att man inte anmäler tillsynsmyndigheten för Think Pink,

  De måste kraftigt ha misskött sitt uppdrag, om de gjort vad de skulle så skulle miljökatastrofen kunnat stoppas långt tidigare

  Dags att sluta skydda myndighetspersoner

  RL
 • 16 dec 2023

  Svar till petergard:

  Vi har en landhöjning i Norr med 1cm/år. I syd har vi däremot en landsänkning med 1cm/år. Som en gungbräda nästan, om man tänker sig hur avlångt Sverige är. Denna landhöjning och sänkning beror på senaste istiden och inlandsisen som täckte hela Norden. Det var ett kilometertjockt täcke av hårt packad snö/is, som tyngde ner landmassorna. Efter isen drog sig tillbaks så kunde landmassorna åter stiga. Men eftersom den drog sig tillbaks norrut så lämnade den också landmassorna i norr senare. Därför har vi fortfarande stigning av landmassorna i norr.

  henricmukkala
 • 16 dec 2023

  Agneta, vad innebär det egentligen att det går snabbare nu, vilken roll spelar det? Tidigare har många arter också dött vid klimatförändringar och en helt ny fauna har uppstått. Livet kommer ju inte dö helt på jorden bara för att det går snabbt men det kommer finnas annorlunda ekosystem i framtiden. (Också)

  Maria

  Tack för din fråga. Jag kan inte svara på vad det skulle kunna innebära för planeten eftersom jag inte är experten. Skillnaden är att vi nu är fler människor på planeten och ett utdöende av exempelvis insekter sker framför ögonen på oss så att vi kan rapportera om det. Som du påpekar kommer sannolikt livsformerna att se annorlunda ut i framtiden i ett längre perspektiv.

  Agneta Elmegård

 

Vädret över tid


 

Läs mer:

Hövder med stora stenbumlingar har anlagts vid Löderups strandbad i södra Skåne för att mota bort den värsta erosionen, men problemen kvarstår.

 Vid Skånekusten tar havet tillbaka allt

Skånekusten pekas ut som nationellt riskområde för översvämning och erosion – särskilt utsatt är Löderups strandbad.

– Klimatförändringarna innebär att vi måste överge synen på hur kusterna ser ut i dag, säger Per Danielsson vid Statens Geotekniska Institut.

 

 Nya vallar ska skydda mot klimatförändringar

Kristianstad är Sveriges lägst belägna stad.

Nu byggs nya och högre vallar.

– Vi gör det här för att skydda staden mot högvatten och framtida havsnivåhöjningar, säger Karl Erik Svensson, projektledare för vallbygget.

LÄS VIDARE