Skolentreprenörer gav pengar till högerextrema medier

Publicerad 2023-09-13

Friskoleentreprenörerna Hans och Barbara Bergström.

Friskoleentreprenörerna Hans och Barbara Bergström har stöttat flera medieprojekt som sprider högerextrema konspirationsteorier, avslöjar Expo.

Vid ett tillfälle skänkte de över 200 000 kronor till tidningen DSM, som enligt granskningen förnekat Förintelsen och spred extrem propaganda.

Makarna Bergström är framförallt kända som entreprenörerna bakom friskolebolaget Internationella Engelska skolan, som Barbara Bergström grundade.

Men de har också en privat stiftelse tillsammans, The Hans and Barbara Bergstrom Foundation, som styrs från USA.

Och Hans Bergström är journalist och tidigare chefredaktör på Dagens Nyheter.

Nästan 219 000 kronor

Tidningen Expo går i ett granskande reportage igenom stiftelsens skattedeklarationer, och har fått fram att paret stöttat flera medieprojekt som sprider högerextrema konspirationsteorier.

Dessutom har paret via sin stiftelse mellan 2020 och 2021 skänkt nästan 219 000 kronor till tidningen DSM, som drevs av nu bortgångne Jan Gillberg.

Faksimil av omslaget till ett nummer av skriften ”DSM”.

2021 utgjorde makarnas donation 95 procent av DSM:s totala omsättning.

DSM har bland annat publicerat konspirationsteorier som att Olof Palme aldrig mördades på Sveavägen 1986 och antisemitiska påståenden, som att antalet judar som dödades under Förintelsen skulle vara kraftigt överdrivet.

Hans Bergström har också själv skrivit texter för DSM vid ett antal tillfällen.

”Står för innehållet”

I ett mejl till Expo svarar Bergström: ”Jag skrev sammanlagt fem artiklar under eget namn åren 2014–2017. Jag står för innehållet i dem. Vad gäller tidskriften i övrigt delade jag förstås inte Jans konspirationsteorier. Men jag ogillade samtidigt utstötningsmekanismerna i det svenska debattklimatet, och gav visst moraliskt stöd för att Jan hade rätt att finnas med sin tidskrift”.

Han uppger också att han slutade skriva för DSM när tidskriften publicerade ”ett par större artiklar med antisemitisk tendens”.

Expo har dock kunnat se att ett antal artiklar, exempelvis en baserad på den antisemitiska föreställningen om att ”världsjudendomen” förklarat krig mot Tyskland 1933, publicerades 2016 – när Bergström fortfarande skrev för tidningen.

Tidningen har även sökt Barbara Bergström, men utan resultat.

Paret Bergström har tjänat hundratals miljoner på att bedriva friskoleverksamhet i Sverige.