Rekordvarm juli på Svalbard

TT-NTB

Publicerad 2023-08-01

Bild på Svalbard från Isbrytaren Oden. Arkivbild.

Juli månad blev den hittills varmaste som uppmätts på Svalbard, som under månaden för första gången som snitt inte hade polarklimat.

– Det har aldrig tidigare uppmätts en högre genomsnittstemperatur på Svalbard under en enskild månad, säger klimatforskaren Ketil Isaksen vid norska Meteorologisk institutt.

Vid Svalbards flygplats uppmättes 10,1 grader i genomsnitt, vilket är 3,1 grader över det normala och 0,1 grader över gränsen för vad som anses vara polarklimat.

– Den här sommaren ser ut att bli en av de varmaste vi har varit med om. I fjol sattes ett nytt rekord sedan mätningarna inleddes 1901, säger Isaksen.

Då låg medeltemperaturen på 7,4 grader för juni till augusti, vilket var 0,2 grader över det tidigare rekordet från år 2020.

Och årets sommar kan bli ännu varmare, beroende på hur augusti blir, säger Isaksen. Svalbard tillhör enligt honom de platser på jorden där den globala uppvärmningen just nu går snabbast.

Dessutom har hösten och vintern tidigare sett störst temperaturökningar – beroende på smältande havsisar.

– Nu ser vi temperaturökningar under alla årstider, säger han.

Svalbards värmeökningar i juli kommer trots att Norge som helhet var marginellt svalare än normalt, 0,1 grader under genomsnittet för månaden.