Indiska rådet: Skippa otukt – krama en ko

TT TT-AP

Publicerad 2023-02-09

En kvinna tillber en ko i floden Ganges under en hinduistisk festival i indiska Allahabad 2014.

Omfamna en ko i stället för en människa, uppmanar regeringen i Delhi befolkningen inför alla hjärtans dag.

Maningen visar hur regeringen alltmer går extrema hindunationalisters ärenden, hävdar en analytiker. De senaste åren har hårdföra hinduer jagat bort kärlekspar och plundrat butiker på alla hjärtans dag den 14 februari.

Att krama kossor ger emotionell rikedom och ökar individens och kollektivets lycka. Åtminstone om man ska tro Indiens djurskyddsdepartement, som i år uppmanar befolkningen att skippa romantiken på den stora kärleksdagen och i stället sluta en ko i sin famn.

Troende hinduer, som betraktar kon som helig, anser att det västerländska kärleksfirandet går emot hinduistiska värderingar. ”Krama en ko-dagen” är ett bättre sätt att främja hinduismen, enligt departementet.

Bränner nallar

Oberoende av religionstillhörighet brukar många unga indier i medelklassen fira alla hjärtans dag med restaurangbesök, presenter och festligheter.

Men de senaste åren har hårdföra hindunationalister tydligt visat sitt missnöje den 14 februari. Butiker har plundrats, kort och nallar har bränts upp och kärlekspar har jagats ut ur restauranger och parker. Vandalismen har eldats på av extrema hindunationalistpartier – däribland Shiv Sena (Shivas armé) och militanta Bajrang Dal – med argumentet att alla hjärtans dag ”uppmuntrar till promiskuitet”.

Indiens regering har under premiärminister Narendra Modis styre fört landet mot en allt hårdare hindunationalism, vilket många menar går stick i stäv med landets sekulära konstitution och ofta sker på bekostnad av Indiens många minoriteters rättigheter.

Missgynnar muslimer

Hindunationalismens ökade inflytande i politiken har framför allt blåst liv i gamla motsättningar mellan hinduer och muslimer, inte minst sedan medborgarskapslagen ändrats på ett sätt som anses missgynna muslimer.

Nilanjan Mukhopadhyay, Delhibaserad författare och politisk analytiker, säger att den regeringsstödda uppmaningen att skippa alla hjärtans dag till förmån för kokramande är ”fullkomligt galen”.

– Det här visar på utplånandet av ännu en skiljelinje mellan stat och religion, vilket är väldigt deprimerande. Nu gör staten det som politiska och religiösa grupper har kampanjat för, säger han.

Följ ämnen i artikeln