19-åringen skulle slå världsrekord på ubåten

Publicerad 2023-06-26

19-åriga Suleman Dawood som dog på ubåten Titan hade innan nedstigningen ansökt till Guinness World Record.

Tonåringens pappa hade tagit med kamera för att dokumentera händelsen.

”Jag ska lösa Rubiks kub vid Titanic på 3 700 meters djup”, sa 19-åringen till mamman.

Suleman Dawood, 19.

Den döda tonåringens mamma berättar i en intervju med BBC att 19-årige Suleman Dawood hänförde sin publik när han löste den komplexa kuben på tolv sekunder. Han älskade Rubiks kub så mycket att han tog med sig den vart han än gick.

Målet med ubåtsfärden ner mot Titanic var att lösa kuben på 3 700 meters djup och slå världsrekordet i Guinness World Records.

Tonåringens pappa Shahzada Dawood, som också dog i den tragiska händelsen, hade tagit med sig en kamera för att fota händelsen.

”Var så glad för deras skull”

Christine Dawood som befann sig på moderskeppet tillsammans med 17-åriga dottern Alina berättar att familjen kramat om varandra och skämtat strax innan nedfärden.

– Jag var så glad för deras skull. De hade velat det här under så lång tid, säger Christine Dawood till BBC.

I själva verket var det hon som skulle följt med mannen ned till vraket, men pandemin satte stopp för färden. I stället gav hon sin plats till sonen.

Fem personer dog på ubåten Titan.

Från hoppfullt till desperat

Mamman och dottern befann sig på moderskeppet Polar Prince när de förlorade kontakten med u-båten och under hela räddningsarbetet. Som gick från hoppfullt till desperat medan kampen mot klockan tätnade.

– Jag förstod först inte vad kontaktbrottet betydde, sen gick det bara utför därifrån. Jag tror jag förlorade hoppet efter 96-timmarssträcket, sa Dawood.

Då skickade hon ett sms till familjen.

”Jag förbereder mig för det värsta”, skrev hon.

Dottern höll ut längre, uppger mamman, som inte slutade tro att de levde förrän kustbevakningen informerade dem att de funnit bråte från u-båten.

– Jag saknar dem verkligen, säger hon till BBC.

Nu ska hon och dottern lära sig att lösa Rubiks kub för att hedra Suleman.

Mamman till 19-årige Suleman: ”Var så glad för deras skull”

Fastern: Ville göra pappan glad

I en intervju med NBC News berättar fastern att 19-åringen varit i kontakt med en familjemedlem dagar innan resan. Han ska då ha uttryckt stark tveksamhet inför färden.

I telefonsamtalet sa han att han kände sig ”vettskrämd” och ”inte kände för att genomföra det”.

Men att han ändå gjorde det för att göra pappan glad, som haft ett djupt intresse för Titanic sedan barnsben. Resan ned mot Titanics vrak sammanföll med Fars dag.

Fem personer dog i u-båtsolyckan.

Följ ämnen i artikeln