Nya bilder från Fukushimareaktor väcker oro

TT TT-AP

Publicerad 2023-04-04

En talesperson för operatören Tepco visar de nytagna bilderna från kärnkraftverket Fukushima i Japan.

Bilder tagna av en sond inuti en av kärnkraftverket Fukushimas tre smälta reaktorer väcker oro.

Frågan är vad de dokumenterade skadorna innebär för säkerheten vid kraftverket i händelse av en ny naturkatastrof.

På bilderna, tagna i slutet av mars, ses blottlagda stålstänger i reaktorns bärande struktur och att delar av dess tjocka externa betongvägg saknas. Upptäckten har lett till förnyade farhågor och frågetecken kring det havererade kraftverkets motståndskraft i händelse av ett nytt jordskalv eller en annan större katastrof.

Den fjärrstyrda obemannade undervattensfarkosten lyckades filma delar av strukturen som inte setts av det mänskliga ögat sedan en förödande jordbävning och efterföljande tsunami ödelade kärnkraftverket för tolv år sedan.

Kärnkraftsoperatören Tepco kommer nu att analysera insamlad data och bilder för att utröna om reaktorn går att förstärka, uppger en talesperson för bolaget till reportrar.

Fukushimas guvernör Masao Uchibori uppmanar Tepco att omgående utvärdera strukturens jordskalvsresistens och därefter informera de oroade invånarna i prefekturen och resten av Japan.

Runt 880 ton av livsfarligt smält radioaktivt bränsle finns kvar inuti de tre reaktorerna. Bränslets skick är till stora delar okänt. Försök att avlägsna delar av de smälta resterna väntas inledas senare i år – efter nästan två års försening.

ANNONS