Sommarsol och pollenbomb: ”Passa på att njuta”

Publicerad 2023-05-12

Sommar, sommar och sol.

Men bara i helgen.

Sen vänder det. Igen.

Fram med solglasögonen och picknickfilten. Sommarvärmen sprider sig över hela landet. Upp till 24 grader blir det i östra Svealand på lördag, men hela landet kan förvänta sig höga temperaturer.

– Det blir varmt. Det är ett högtryck som ligger över Skandinavien och Baltikum som gör att det är väldigt stabilt väder i kombination med varm luft som kommit in sedan tidigare. Så det blir sommarvärme i helgen med runt 20 grader i söder och 15 i norr, säger Hanna Winge, meteorolog på Klart.se.

”Packa ned snytpapper”

Med värmen kommer pollen. Framför allt björkpollenallergiker går en tuff helg till mötes. Halterna kommer vara höga eller extra höga hela vägen upp till Umeå.

– Björken slår ut nu Götaland och Svealand, men pollen trycks norrut av de sydliga vindarna. Sen är det lite al längst i norr och sälg i ungefär samma område som björken. Men med lägre halter. Så det kan vara bra att tänka till och packa ned snytpapper om man är känslig.

Blött på tisdag

Men säg den lycka som varar. I början av nästa vecka kommer lågtrycket. Och regnet.

– Det för med sig mer instabilt väder. Värmen hänger kvar ett tag i norra Sverige, men sen blir det mer normala temperaturer för säsongen och rejält ostadigt. Det kommer ordentligt med regn över hela landet under tisdag och onsdag.

När kommer värmen tillbaka igen då?

– Prognosen för slutet av nästa vecka är väldigt osäker än så länge. Vi får återkomma. Men det är inget tydligt högtryck som är på väg.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln