Skyttegravskrig i Bachmut: ”En köttkvarn”

Det är kallt, rått och lerigt.

Bilderna från skyttegravarna i Bachmut påminner snarare om första världskriget än modern krigsföring.

Men det är här, det är nu – och det kommer bli värre.

I månader har ryska och ukrainska styrkor krigat om Bachmut, den strategiska staden i Donetsk-regionen.

Den senaste tiden har stridigheterna utvecklats till ett blodbad med flera hundratals döda på båda sidorna. I helgen dök bilder från bland annat Channel 4 news upp, där ukrainska soldater syns i översvämmade skyttegravar. Bilder som ser ut att komma från första världskriget, snarare än år 2022.

Staden Bachmut som ligger i Donetsk-regionen har legat i fokus för de senaste striderna. Dess 70 000 invånare har till stor del lämnat, då striderna har pågått sedan sommaren.

"Människor tar skydd i källarna, av vilka många är fyllda av vatten", säger Donetsks guvernör Pavlo Kyrylenko, enligt The Guardian.

Enligt tankesmedjan Institute studies of war visar geolokaliserade bilder att ryska styrkor har avancerat i den sydöstra delen under veckan, men Kiev hävdar att man samtidigt slog tillbaka ett anfall i stadens nordöstra delar.

På bilder syns ukrainska soldater ta sig fram i leriga skyttegravar.
På bilder syns ukrainska soldater ta sig fram i leriga skyttegravar.

Paasakivi: ”En köttkvarn”

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi.
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Båda sidorna är ungefär jämnstarka, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Striderna runt Bachmut har varit rörliga, fronten har flyttats fram och tillbaka. Det gör att skyttegravar är det bästa sättet att skydda sig.

– Man får gräva ner sig i det skydd man har, man måste komma under markyta. Gör man det såhär års blir det lervälling, det går inte att undvika, säger han.

Om frontlinjerna stabiliseras kommer troligtvis förhållandena ändras. Man kan lägga ut trätrallar i botten och ordna så det blir mer bekvämt.

Men nu övergår november till december. Det kommer troligtvis bli både kallare och blötare.

För soldaterna finns det bara en sak att hoppas på, att det blir så kallt så det fryser. Då är det åtminstone inte blött och fuktigt, vilket innebär att risken för KFI-skador (kyla, fukt och immobilisering) minskar.

– Det information som tyder på att båda sidorna flyttat upp förband som tidigare befann sig i Cherson-fronten. Det gör ju också svårt att säga om någon kan få något övertag, säger Paasikivi.

Exakt hur många som dör i slaget kring Bachmut är svårt att veta, men det rör sig om dussintals – ibland hundratals – döda per dag, på båda sidor.

– Det är en köttkvarn, i synnerhet från den ryska sidan, säger Joakim Paasikivi.

Ukrainska soldater i närheten av Bachmut.
Ukrainska soldater i närheten av Bachmut.
Publisert:

LÄS VIDARE