Wahlgrens ”Barnaboken” – både ris och ros

Publicerad 2022-10-07

Anna Wahlgren var mest känd för ”Barnaboken”.

Boken om barnuppfostran har sålt över en halv miljon exemplar och har mötts av både hyllande lovord och rykande kritik genom åren.

– De får hålla på och tjafsa bäst de vill, sa författaren själv till Aftonbladet.

Författaren och samhällsdebattören Anna Wahlgren har gått bort efter en längre tids sjukdom, 80 år gammal, uppger hennes familj för TT på fredagen.

Wahlgren är mest känd för den omdebatterade boken ”Barnaboken”, som gavs ut första gången 1983. Hon var själv mamma till nio barn och i boken ger hon utifrån sina erfarenheter råd till föräldrar om barnuppfostran.

Bara i Norden har boken sålt över en halv miljon exemplar.

”Jag har skrivit Barnaboken till mina barn, men naturligtvis också – genom tilltalsformen som är du – till var och en av kvinna född, som kan ha nytta av den. Jag ville skriva den bok jag själv skulle behövt, när jag blev mor för första gången.”, skriver författaren i förordet.

Boken beskrivs som en djupt personlig bok och ”skiljer sig från alla andra böcker i genren”.

”Här får du inte veta hur fel du gör och hur dålig du är som förälder. Här får du i stället hjälp att våga lita på ditt eget sunda förnuft.”

1993 skrev Aftonbladet följande i en recension:

”Underbart personlig, rolig och speciell. Barnaboken är ett oändligt stöd för föräldrar.”

Enligt Expressen talade hon om kärleken till ”den lilla älsklingen” i termer av ömhet, umgänge och njutning.

”Ingen har skrivit vackrare och roligare om barn än hon”, skrev Expressen Kultur i juni 2005.

”De får tjafsa bäst de vill”

Men trots många sålda exemplar har boken inte bara mötts av lovord utan även av kritik. Något som speciellt kritiserades var en metod för att få barnen att sova hela natten, den så kallade SHN-metoden.

Någon som uttryckte kritik mot metoden var barnläkaren Lars H. Gustafsson, som menade att metoden var ”brutal och onödvändigt hårdhänt”.

– Utförs det på exakt rätt sätt är det inte skadligt. Men jag skulle aldrig ge ett sådant råd. Säkerhetsmarginalen är så liten. Om man har ett barn som har svårt att sova är det lätt att man som förälder är trött och irriterad och på gränsen till desperat, uppgav han då till Aftonbladet.

Själv ville inte Wahlgren kommentera kritiken mot metoderna hon förespråkade.

– De får hålla på och tjafsa bäst de vill, jag har inga kommentarer, sa hon till Aftonbladet.