Stort avtal om svensktillverkade skyddsmasker

TT

Publicerad 2022-10-05

Ett sjuårigt avtal har tecknats som säkrar tillverkning i Sverige av skyddsmasker. Arkivbild.

Ett flerårigt avtal har slutits som säkrar tillverkning i Sverige av uppemot 700 000 skyddsmasker till Försvarsmakten och andra myndigheter.

Avtalet rör så kallade ansiktsskydd 90 inklusive tillbehör och sträcker sig över sju år. Det tecknas med företaget SES och säkrar inhemsk tillverkning av 460 000 skydd med option på ytterligare 225 000, skriver Försvarets materielverk (FMV) i ett pressmeddelande.

”Vid kriser är det extra viktigt att ha en trygg anskaffning av personlig skyddsutrustning. Det är därför vi har ställt krav på inhemsk produktion av ansiktsskydden”, säger Gunnar Palm, projektledare på FMV.

De nya skydden ska bland annat kunna utrustas med extra glas för exempelvis solskydd och laserskydd. Eftersom avtalet har baserats på samma ritningar som ett redan befintligt skydd är förhoppningen att den funktionen ska gå att använda även på tidigare skydd.

Ramavtalet ger regioner, kommuner, räddningstjänster och ett antal andra myndigheter möjlighet att skaffa skydden. Ansiktsskyddet har fått en CE-märkning som gör att det blir tillåtet att användas civilt.

Följ ämnen i artikeln