SVT-chef misstänks ha försökt köpa sex av 15-åring

NYHETER

På en sajt för ”sugar dating” ska en SVT-chef ha erbjudit 9 000 kronor för att ha sex med en fjortonårig flicka, när hon fyllt 15, skriver Expressen.

När de skulle mötas var det i själva verket Expressens reporter som mötte mannen.

– Det var för att se till att ingenting händer när hon är 14 år, förklarade sig SVT-chefen.

SVT uppger att man inlett en internutredning av fallet.

Expressen har på sajten Sugardaters.se lagt upp en profil som snabbt får ett 50-tal svar.

Sajten beskriver sig som en seriös dejtingsajt, där försäljning av vare sig nakenbilder eller sex inte är tillåtet. De skriver att en ”SugarDaddy” är en mogen person med erfarenhet och god ekonomi, som vill ”dela det han har med en vacker och ofta yngre kvinna”.

Men enligt polisen handlar sajterna inte om dejting, utan om prostitution.

SVT-chef försöker köpa oskuld

En av de som svarar på Expressens fejkade profil är en SVT-chef. Han vill träffas, även när det visar sig att ”Linnea” är 14 år gammal.

Han frågar om ”Linnea” är oskuld, när hon svarar ja säger att han kan betala för att ta den. SVT-chefen erbjuder henne totalt 9 000 kronor för att de ska träffas varje vecka tills hon fyller 15. Därefter ska de ha sex.

När ”Linnea” och SVT-chefen gör upp om en träff konfronteras han av Expressens reportrar.

Han säger att det inte har handlat om att köpa sex, och har följande förklaring till att han erbjudit 9 000 kronor för Linneas oskuld.

– För att se till att det inte är någonting som händer när hon är 14 år.

Så du är "the good guy" här?

– Ja, faktiskt, säger SVT-chefen till Expressen.

SVT internutreder

Under morgonen meddelar SVT att man inlett en internutredning efter Expressens avslöjande om SVT-chefen.

– Vi har inlett en intern utredning som leds av mig. Vi tar det här på största allvar. Skulle de här uppgifterna visa sig stämma är det mycket allvarligt, säger Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationschef på SVT, i ett mail till Aftonbladet.

SVT går inte närmare in på i fall SVT-chefen skiljts från sin tjänst.

– Vi är måna om att inte gå händelserna i förväg utan hanterar ärendet varsamt. Vi måste ta reda på mer, vi har inte hela bilden än, säger Sabina Rasiwala.

Enkelt för minderåriga flickor att gå med

Kriminalinspektören Simon Häggström säger att sajterna handlar om ”ren och skär prostitution.”

– Vi från polisens sida vill larma och varna om att det är väldigt enkelt för minderåriga flickor att gå med på dessa sajter. Alla fall som vi har kontrollerat i Sverige har handlat om prostitution och inget annat, säger Simon Häggström, kriminalinspektör på människohandelsgruppen på Nationella operativa avdelningen, till Expressen.

Tidningen sökte utan framgång företrädare för sajten.

Okänt om det finns polisanmälan

Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen, vill inte kommentera huruvida det upprättats en polisanmälan i fallet med SVT-chefen.

– Har det upprättats en anmälan kan det finnas en poäng att inte berätta det, för då handlar det om att samla information. Men kommer det in en anmälan, då vidtar vi nödvändiga åtgärder, säger Lars Byström på Stockholmspolisen.

Foto: TT/Montage: Aftonbladet
ARTIKELN HANDLAR OM