Tyfon drar in över östra Kina

Av:  TT-Reuters

Passagerare väntar vid tomma informationstavlor på Pudong-flygplatsen i Shanghai. Alla flygningar ställdes in på stadens två internationella flygplatser på söndagen på grund av tyfonen In-fa.
Passagerare väntar vid tomma informationstavlor på Pudong-flygplatsen i Shanghai. Alla flygningar ställdes in på stadens två internationella flygplatser på söndagen på grund av tyfonen In-fa.

Tyfonen In-fa ryckte upp träd och ledde till vatten upp till knäna i delar av östra Kina. Några större skador har dock inte rapporterats sedan den drog in över fastlandet på söndagen.

Sjöfart samt flyg- och tågtrafik stängdes av längs med delar av den kinesiska östkusten runt hamnstaden Ningbo. Där drog tyfonen in vid lunchtid på söndagen, med vindstyrkor på upp till 38 sekundmeter.

Räddningstjänst rensade undan nedblåsta träd i stadskärnan, samtidigt som invånarna i vissa kvarter vadade fram på översvämmade gator och handlare blockerade sina butiker med sandsäckar för att hålla vattnet borta.

Även i Kinas största stad Shanghai märktes In-fas framfart på söndagen, med stark vind men utan kraftigt regn. Mångmiljonstaden var förberedd på det värsta. Alla flygningar ställdes in på stadens två internationella flygplatser, och aktiviteten i hamnarna i Shanghai och Ningbo - två av världens största - pausades. Tågtrafiken in och ut ur Shanghai är avstängd fram tills klockan 12 på måndag. Attraktioner som Shanghai Disneyland höll också stängt och invånarna uppmanades att hålla sig inomhus.

Minst 63 personer har omkommit efter oväder och översvämningar i Kina de senaste veckorna och över en miljon människor har fått evakueras.

Tyfonen In-fa väntas försvagas men fortsätta blåsa över östra Kina i några dagar, innan den upphör och orsakar kraftigt regn, möjligen över de översvämningsdrabbade områdena.

”Det är nödvändigt att vara mycket vaksam och förebygga katastrofer som kan orsakas av kraftigt regn”, sa Kinas meteorologiska myndighet i ett uttalande på söndagen.

Publisert: