Professor: De kan behöva en tredje dos redan i höst

Effekten av Pfizers vaccin börjar avta redan efter sex månader, visar flera studier.

Nu planerar USA för påfyllnadsdoser till äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Det kan bli aktuellt även i Sverige, enligt professor Ali Mirazimi vid Karolinska institutet.

– Vi får avvakta och se. Kanske behövs en tredje dos någon gång i höst, säger han.

De senaste veckorna har det skett en svängning i Joe Bidens regering angående synen på behovet av påfyllnadsdoser, rapporterar New York Times. Nu har myndigheterna börjat planera för att erbjuda en tredje spruta av Pfizers och Modernas vaccin som båda bygger på samma teknik.

Enligt New York Times undersöker USA:s smittskyddsmyndighet CDC möjligheterna att ge påfyllnadsdoser till alla över 65 och till personer med nedsatt immunförsvar.

Planerna bottnar i forskning som visar att att effekten av Pfizers vaccin börjar avta med tiden. Pfizers egen studie visar, enligt tidningen, att vaccinets effektivitet mot symtomatisk sjukdom minskar från 95 till 84 procent inom fyra-sex månader efter andra dosen.

Bidens regering har beslutat att börja förbereda för tredje doser till landets befolkning.
Bidens regering har beslutat att börja förbereda för tredje doser till landets befolkning.

Israel har börjat ge tredje dos

Statistik från Israel antyder att minskningen kan vara ännu större. De senaste siffrorna från landets hälsodepartement visar att Pfizers vaccin var 39 procents effektivt mot infektionen i juni och början av juli – att jämföra med 95 procent mellan januari och april.

Effektiviteten i att förebygga svår sjukdom och sjukhusinläggning fortsätter dock att ligga kvar kring 90 procent, uppger New York Times.

Israel har sedan någon vecka börjat erbjuda en tredje dos av vaccinet till invånare med kraftigt försvagat immunsystem.

Det kan bli aktuellt även i Sverige, enligt Ali Mirazimi vid Karolinska institutet.

– Kanske behövs en tredje dos någon gång i höst till de äldsta och de som är immunsupprimerade. Vi får avvakta och se. Vi vet inte i dag hur längre det starka skyddet sitter kvar, säger han.

Enligt Ali Mirazimi kan det vara aktuellt att ge en tredje dos till de äldsta redan i höst.
Enligt Ali Mirazimi kan det vara aktuellt att ge en tredje dos till de äldsta redan i höst.

Påfyllnadsdoser kan möta varianterna

En påfyllnadsdos skulle dessutom kunna vara uppdaterad för att ge ännu bättre skydd mot nya mutationer av viruset. Så sent som häromdagen kom dock en studie som visar att två doser av Pfizers vaccin ger 88 procents skydd mot den nu dominerande deltavarianten.

– Jag tror att flera av läkemedelsföretagen överväger uppdaterade vaccin som kan ta varianterna, säger Ali Mirazimi.

Pfizers vd Albert Albert Bourla uppgav redan i april att det sannolikt behövs en tredje dos 6–12 månader efter den andra. Han öppnade också för behovet av årliga påfyllnadsdoser av vaccin mot covid-19.

– Varianterna kommer att spela en nyckelroll, sa han till CNBC.

Publisert:

LÄS VIDARE