Diktatorns krig mot utländsk slang

Uppdaterad 2021-08-03 | Publicerad 2021-08-02

Kim Jong-un fortsätter sin hårda kamp mot utländsk kulturs inträde i landet.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un driver en hård kamp mot utländskt kulturellt inflytande.

Landets unga varnas för att följa sydkoreansk populärkultur – och använda slang från grannlandet.

Den som bryter mot lagen kan riskera dödsstraff.

Nordkoreas största tidning uppmanar landets unga befolkning att inte använda sydkoreansk slang, och uppfodrar dem till att tala landets standardspråk.

Det är en del av en omfattande ny lag som vill få bort alla utländska influenser från landet, med hårda påföljder.

Den som bryter mot lagen riskerar fängelse – eller avrättning.

Landets största dagstidning, tillika officiella mediekälla, Rodong Sinmun, varnar den unga befolkningen för att följa sydkoreanskt mode, frisyrtrender eller musik.

”Det ideologiska och kulturella genomträngandet under bourgeoisiens färgglada skyltar är ännu farligare än fienden som tar till vapen”, står det i artikeln, rapporterar BBC.

Det betonas att den koreanska som baseras på Pyongyang–dialekten är överlägsen, och att unga människor ska använda språket korrekt.

Nordkorea har inlett en intensiv kamp för att utradera sydkoreanska slangord. Exempelvis kan en kvinna kalla sin man för ”oppa”. Det betyder ”storebror”, men används ofta för att referera till en pojkvän.

Utländska influenser anses vara ett hot mot Nordkoreas kommunistregim, och Kim Jong-uns grepp om makten.

Nordkoreaner riskerar hårda straff för att anamma främmande kulturer.

”K–pop är ondskeful cancer”

Kim Jong-un kallade nyligen den sydkoreanska musikgenren K-pop för ”en ondskeful cancer” som korrumperar Nordkoreas unga, rapporterar New York Times.

Den som ertappas med stora mängder medieinnehåll från Sydkorea, USA eller Japan riskar nu dödsstraff, skriver BBC. Den som exempelvis tittar på en Hollywoodfilm och tas på bar gärning riskerar uppemot 15 år i fångläger.

Men trots riskerna fortsätter trender från utlandet att sippra in i Nordkorea. Sofistikerade smugglare som för in förbjuden media i landet uppges vara fortsatt verksamma.

Vissa nordkoreanska avhoppare säger att sydkoreanska dramaserier hade en roll i deras beslut att fly, rapporterar Korea Herald.

Yang Moo-jin, professor vid Universitetet för Nordkoreastudier säger till tidningen att Kim Jong-un, som utbildades i Schweiz, är ”väl medveten om att K-pop och västerländsk kultur lätt kan sprida sig i den yngre generationen och kan ha en negativ påverkan på Nordkoreas socialistiska organisation”.

Enligt Moo-jin försöker Kim Jong-un förebygga framtida problem genom att få bort de utländska influenserna.

”Han vet att de kulturella aspekterna kan föra med sig en börda på systemet. Så genom att få bort dem försöker Kim förebygga ytterligare problem i framtiden”.

Följ ämnen i artikeln