Tre personer allvarligt skadade efter skjutning

Två män och en kvinna sköts mitt på ljusa dagen i Kristianstad och vårdas för allvarliga skador.

Tre personer har gripits och anhållits för mordförsök. Enligt Kvällsposten är de misstänkta minderåriga tonåringar.

– De skadade hittades både inomhus och utomhus. Vi vet inte om de var tilltänkta måltavlor, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen.

En stor polisinsats pågick i Kristianstad på tisdagen efter en skjutning i stadsdelen Näsby. Klockan 15.44 fick polisen flera samtal om att allmänhet hört flera höga smällar.

– Vi larmade ut flera polispatruller till området. Då hittades flera personer med förmodade skottskador. De har hittats på olika platser, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen region Syd.

Tre till sjukhus med skottskador

Polisen uppgav under kvällen att tre personer skjutits utomhus vid Gamlegårdens centrum. De hittades både utomhus och inomhus i anslutning till brottsplatsen.

– Jag vet inte om de var i sällskap med varandra eller inte. Men de befann sig på samma plats när skotten avlossades utomhus och en av dem hittades därefter skadad inne i köpcentrumet, säger Rickard Lundqvist.

En man i 20-årsåldern, en man i 30-årsåldern samt en kvinna i 60-årsåldern vårdas för allvarliga skador, enligt Region Skåne.

– En av dem lastades in i ett privat fordon för transport mot sjukhus. När vi fick reda på det kunde en polispatrull stoppa bilen och tillkalla ambulans för rätt vård, säger Rickard Lundqvist.

Två män och en kvinna har förts till sjukhus med förmodade skottskador.
Två män och en kvinna har förts till sjukhus med förmodade skottskador.
Personerna har skjutits i anslutning till Gamlegårdens centrum i Kristianstad.
Personerna har skjutits i anslutning till Gamlegårdens centrum i Kristianstad.

Tre män gripna

Knappt fem timmar efter larmet uppgav polisen att tre män gripits. Kvällsposten uppger att det handlar om minderåriga tonåringar. Under natten mot onsdagen anhölls de tre.

– De är skäligen misstänkta för mordförsök, säger Jerker Olsson, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral.

Okänt om skadade var tilltänkta måltavlor

Flera platser spärrades av och polispatruller befann sig i området och höll förhör med ett stort antal vittnen under eftermiddagen.

– Vi har en stor polisär insats jobbar på flera fronter med utredningen och har även en inre spaning och kartläggning av händelseförloppet. Vi vet ännu inte om de skadade var tilltänkta måltavlor eller inte, säger Calle Persson, presstalesperson på polisen region Syd.

Polisen var även på plats med patruller vid sjukhuset i Kristianstad.

– Vi är där dels för att säkra platsen och se till att det är lugnt då vi inte vet mer om hotbilden kring de drabbade, samt att vi ska förhöra målsägande så snart det är möjligt, säger Calle Persson.

Kriminaltekniker är på plats för undersökning.
Kriminaltekniker är på plats för undersökning.

”Ska bryta våldseskalering”

Polisen har inlett en särskild händelse med anledning av skjutningen och den senaste tidens brottslighet i området.

– Det innebär att vi har en bra verktygslåda. Vi har god kännedom om att det finns våldsrelaterade gäng här och det finns ett par utsatta områden och en en känd problematik i Kristianstad som man arbetar med, men det är för tidigt att säga om den här händelsen har koppling till gängkriminalitet, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen region Syd.

– Vi kommer vara många poliser närvarande. Vi kanske behöver göra husrannsakningar och utredningsåtgärder. Den här våldseskaleringen de senaste dygnen ska vi bryta.

Under måndagskvällen inträffade en skottlossning i samma område. Då hittade polisen fynd som tydde på att skott avlossats. Ingen skadad person anträffades på platsen.

– Det ledde till materiella skador och skottlossning i dag skadade invidiver. Vi vet ännu inte om det finns något direkt samband mellan händelserna men det är något utredningen får utvisa, säger Rickard Lundqvist.

Personerna vårdas för svåra skador.
Personerna vårdas för svåra skador.
Den här våldseskaleringen de senaste dygnen ska vi bryta, säger polisens Ewa-Gun Westford.
Den här våldseskaleringen de senaste dygnen ska vi bryta, säger polisens Ewa-Gun Westford.
Publisert: