Kvarts miljon antagna till höstens utbildningar

Av:  TT

Skolbänken lockar många. Arkivbild.
Skolbänken lockar många. Arkivbild.

Allt fler vill plugga. Antalet antagna till höstens högskolestudier ökar med två procent jämfört med förra året. Mest populära är juristprogrammen i storstäderna.

273 011 personer har antagits till minst en utbildning i det andra antagningsbeskedet som kom i dag, meddelar Universitets- och högskolerådet (UHR).

Antalet behöriga sökande var än större, 410 809 personer jämfört med 409 027 personer höstterminen 2020. 64 procent av de behöriga sökande var kvinnor. Totalt har 20 av 38 universitet och högskolor i UHR:s statistik sett ett ökat söktryck till höstens utbildningar jämfört med förra året.

Störst ökning är det för Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där 96,1 procent fler sökte till höstens utbildningar jämfört med 2020. Även på större lärosäten, som Karolinska institutet, Linnéuniversitetet och Kungliga tekniska högskolan, är ökningen stor – mellan 10 och 20 procent.

För den som är sugen på plugg i höst men inte fått tummen ur är det fortsatt möjligt att efteranmäla sig till vissa program och kurser.

Publisert: