Hyllade slavtiden – nu får han Trumps stöd

avJoakim Magnå

NYHETER

Domare Roy Moore anklagas för övergrepp på tonåringar, är negativt inställd till homosexuella och hyllar tiden då amerikaner ägde slavar.

Nu stöttar Donald Trump hans kandidatur till senaten.

”Rösta Roy Moore!”, skriver presidenten på Twitter.

President Donald Trump meddelade i måndags att han stöttar Roy Moores kandidatur till posten som Alabamasenator. Beslutet är kontroversiellt. Flera kvinnor hävdar att Moore gav sig på dem sexuellt på 1970-talet, då de själva var tonåringar och han i 30-årsåldern. En av kvinnorna var minderårig, bara 14 år, när det påstådda övergreppet ägde rum.

Roy Moore nekar till alla anklagelser och har trots hård kritik fortsatt sin kandidatur.

Donald Trump dröjde länge med att uttala sitt stöd för Moore, men satsar nu för fullt för att 70-åringen ska vinna över Demokraternas Doug Jones i senatorsvalet den 12 december. Valet är ett fyllnadsval där segraren ersätter Jeff Sessions, som tidigare i år utsågs till justitieminister.

Kallar demokraten för ”marionettdocka”

Trump – som är i Florida för att kampanja för Moore – kallade tidigare på fredagen motståndaren Doug Jones för en ”marionettdocka” som bara skulle förstöra för Republikanerna om han blev vald.

”Han är kass på brott, liv, gränser, veteraner, skjutvapen och militären”, skriver Trump på Twitter och avslutar:

”Rösta Roy Moore!”

I ett tal senare på fredagen fortsatte Trump uppmana Alabama-väljarna att rösta på Roy Moore.

– Gör det, gör det, manade USA:s president och passade på att kasta en ny känga mot demokraterna:

– För vårt lands framtids skull har vi inte råd att förlora den här platsen i senaten. Vi har inte råd att förlora mot en liberal demokrat som är helt i händerna på Nancy Pelosi och Chuck Schumer.

Uttalande om slaveriet

Turerna kring Moore har framför allt handlat om sexbrottsanklagelserna. Men den superkonservative och djupt kristne tidigare chefsdomaren är kontroversiell på mer än ett sätt.

Som domare vägrade han att utfärda vigselbevis för samkönade par, och han har flera gånger sagt sig vilja inskränka homosexuella och transsexuellas rättigheter.

I torsdags blossade ännu en kontrovers upp när ett uttalande på ett möte i september tidigare i år fick nytt liv på sociala medier.

Roy Moore talade om det ”katastrofala med abort och sodomi och perverst beteende och mord och skjutningar”, vilket han tycker präglar dagens USA och ser som bestraffning för ”våra förmätna synder”.

En afroamerikan i publiken frågade Moore när han senast ansåg att USA var ”storslaget”, skriver Los Angeles Times i sitt referat.

– Jag tycker att det var storslaget på tiden när våra familjer var enade – även om vi då hade slaveri – de brydde sig om varandra ... Våra familjer var starka, landet hade en riktning, svarade Moore.

”Röda” och ”gula”

På mötet beskrev Roy Moore även den amerikanska ursprungsbefolkningen som ”röda” och amerikaner med asiatiskt ursprung som ”gula”, skriver Los Angeles Times.

Alabama var en av de sju sydliga slavstater som 1861 lämnade unionen och bildade Amerikas konfedererade stater. Utträdet beslutades i staden Montgomery, i just Alabama. Efter att inbördeskriget bröt ut i april samma år anslöt sig ytterligare fyra stater till upproret.

Rebellstaternas ekonomi baserades till stor del på bomullsplantager där slavar arbetade. Kriget ledde till att slaveriet avskaffades.

Därför får Trumps hot vara kvar på Twitter 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Roy Moore