Stor deportation av asylsökande till Afghanistan

NYHETER

Just nu pågår protester utanför förvaret i Åstorp. 21 asylsökande ska utvisas till Afghanistan sedan de fått avslag på sin asylansökan. Ett 70-tal personer befinner sig utanför förvaret för att protestera mot utvisningen.

– Jag kan knappt förstå att detta är Sverige 2017. Man blir oerhört ledsen och förtvivlad, säger Per Kristiansson, präst Svenska kyrkan, Malmö.

1 av 5 | Foto: Krister Hansson

Inne på migrationsverkets förvar i Åstorp sitter Moshtaba Habibi och våndas. Han kom till Sverige som asylsökande 2015 och under 2017 blev han svensk mästare i brottning.

I dag ska han utvisas till Afghanistan. Klockan 22.30 i kväll lyfter Migrationsverkets specialchartrade plan från Malmö till Kabul med de 21 personer som ska utvisas.

Många hoppas in i det sista på att beslutet ska hävas.

– Vi ska stanna här och försöka stoppa utvisningen, säger Nawroz Jamali, 18 år.

Han är nära vän till Moshtaba Habibi och tränar boxning med honom brottarklubben BK Envig, Lomma. Nawroz Jamali är väldigt orolig för sin vän.

– Det finns ingen säkerhet i Afghanistan. Även om en del svenska politiker säger att det är säkert i Kabul. Talibanerna skickar inte brev innan de gör en attack, säger han.

– Migration, Migration! Stop deportation, ropar talkören av aktivister och vänner utanför förvaret.

”Det är bedrövligt”

Rebecka Hermansson är medlem i Refugees Welcome och vän till 19-årige Qasim Amini som utvisas idag.

– Det är bedrövligt. Jag är fullständigt emot att man fortsätter att skicka folk till Afghanistan. Bland annat Amnetsy och UNHCR menar att man inte borde göra det. Det borde också vara ett fullständigt stopp innan den nya gymnasiereformen införs. Det är säkert flera killar här inne som skulle ha omfattats av den.

Hennes vän väntar fortfarande på besked ny prövning och det är inte omöjligt att utvisningen stoppas i sista stund. Av de 21 som ska utvisas verkar det som om två har fått verkställighetshinder under dagen.

– Jag har hört att det ska vara två som har fått inhibition. Det läste jag i sociala medier. En av dem är jag 99 procent säker på att det stämmer. Det är en jag känner, säger hon.

Hon är orolig för Qasim Amini som har blivit ateist.

Riskerar att straffas med döden

– De som lämnar islam riskerar att straffas med döden i Afghanistan, säger Rebecka Hermansson.

En av de som varit på plats sedan förmiddagen är prästen Per Kristiansson. Han har försökt stötta en av killarna inne på förvaret. Killen som är i 20-årsåldern är mycket deprimerad över utvisningsbeslutet.

– Jag försökte komma in på förvaret idag och ge honom själavård – men nekades. Själavård har man fått ge på fängelser genom alla tider. Så det här är inte klokt. Man blir djupt upprörd, säger Per Kristiansson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Migration