Hovrätten skärper straffet för saxmordet – utvisar 50-åringen på livstid

avJohanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Fadime Sahindals släkting mördades vid en fiskesjö i Dalarna.

Enligt tingsrätten var mordet inte hedersrelaterat och dömde mannen till 12 års fängelse.

Nu väljer hovrätten att skärpa straffet – och utvisar den morddömde mannen på livstid.

– Att han utvisas ut Sverige är en väldigt viktig markering. Det är en påföljd som ger en viktig signal av vad som är accepterat, säger målsägandebiträdet Evin Cetin.

1 av 3 | Foto: Henrik Hansson

Det var i somras som en grupp män besökte sjön Stensjön i Dalarna för en fisketur. Med på fisketuren fanns både 46-åringen och 50-åringen, båda släktingar till Fadime Sahindal, som hedersmördades år 2002.

46-åringen och 50-åringen hade en mångårig konflikt, enligt vad som framkommit i förundersökningen. Den ska ha grundat sig i att 46-åringens döttrar skakat hand med manligt klasskamrater, vilket i sin tur ska ha skapat en stor ryktesspridning om flickorna i släkten.

– Det spreds alltså helt osannolika rykten om detta, säger 46-åringens hustru, enligt polisförhör.

Enligt vittnesuppgifter i förundersökningen ska hon och döttrarna blivit kränkta och kallade horor och enligt förhör har 50-åringen skrikit till 46 åringen att ”om du har någon heder ska du avrätta dina döttrar”.

Istället ska 46-åringen ha brutit kontakten med 50-åringen.

Utvisas ur Sverige

I slutet av september dömde Falu tingsrätt 50-åringen till 12 års fängelse för att ha mördat 46-åringen genom att hugga honom med en sax i halsen. Åklagare Gun-Britt Ström hade yrkat på att 50-åringen skulle dömas till livstids fängelse och utvisas, något som rätten ogillade.

Enligt Ström var motivet till mordet heder, något som tingsrätten inte tyckte att man kunde bevisa utom rimligt tvivel.

Nu väljer hovrätten att skärpa straffet och dömer mannen till 13 års fängelse. Hovrätten väljer också att utvisa 50-åringen och han förbjuds att återvända till Sverige på livstid.

– Att hovrätten har skärpt påföljden och framförallt beslutat att utvisa honom ur Sverige och förbjuder honom att återvända är en enorm lättnad och återupprättelse för mina klienter, säger målsägandebiträdet Evin Cetin och tillägger:

– Samtidigt kan varken livstidsutvisning eller fängelse få mina klienter att få tillbaka sin pappa eller sin make.

Från försvarets håll menade man att 50-åringen saknade uppsåt att döda och man hade istället yrkat på en straffmildring.

– Det är en besvikelse ur hans synpunkt, säger 50-åringens försvarsadvokat Weine Daniels och tillägger:

– Vi menar att han inte hade uppsåt att döda utan att det var ett oaktsamhetsbrott.

Inte hedersmotiv

Inte heller hovrätten menar att man kan bevisa att motivet till mordet varit hedersrelaterat. Även om hovrätten tar upp att det finns stöd i utredningen för att det funnits en konflikt mellan den dömde mördaren och offret så menar man att brottet inte framstått som planerat. Hovrätten tar upp att mordet begicks efter ett slagsmål mellan männen och att det alltså kan ha varit en reaktion på att även den nu morddömde mannen fick skador.

– Man ska komma ihåg att när det kommer till hedersrelaterat våld är det ofta svårt att bevisa. Det krävs ofta sms eller telefonlistor eller övrig bevisning. Men jag delar hovrättens uppfattning att det finns delar i utredningen som pekar på att det varit hedersrelaterat, säger Evin Cetin.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM