Rekordvärme slår hårt mot alpina glaciärerna

avTT

Foto: Jean-Christophe Bott/AP
Studenter från University of Mainz i Tyskland samlar in data på Rhôneglaciären i de schweiziska alperna. På tio år har en femtedel av landets glaciärer smält bort. Arkivbild.

Den globala uppvärmningen får också glaciärerna i Alperna att smälta. En femtedel av ismassan i Schweiz har försvunnit det senaste decenniet – och årets rekordsommar blev den värsta på länge, visar en ny rapport.

Sällan har glaciärerna i Schweiz smält så fort, undantaget är värmeböljan 2003, hävdar Matthias Huss på Glacier Monitoring Network.

Trots den snöfyllda vintern har ismassan krympt med 2,5 procent hittills i år, enligt en rapport från Swiss Academies of Science.

Snön fungerar som ett skyddande lager och i slutet av mars fanns mer än dubbelt så mycket snö än normalt på höjderna över 2 000 meter.

Men de exceptionella snöfallen följdes av en intensiv period med stigande temperaturer och lite nederbörd. På 2 540 meter höga Weissfluhjoch föll aldrig mer än en centimeter snö mellan maj och september – så lite nederbörd har bergstoppen inte haft på 81 år.

– Inte bara stora kvantiteter vintersnö smälte bort, utan även is, säger Huss.

Han varnar för att flera av landets mindre glaciärer kommer att försvinna helt om den globala uppvärmningen fortsätter i samma takt.

Om inte vintern hade bidragit med så mycket snö hade 2018 slagit alla rekord.

– 2003 kvarstår som det värsta året för glaciärerna, men 2018 är helt klart bland de topp tio det senaste seklet – och bland de topp tre för vissa glaciärer.