Skellefteå

Farzana utsattes för rasistattack vid busshållplatsen

Av: 

Miriam Bratt

NYHETER

”Du är inte svensk” och “du kan inte prata svenska” – det är några av de kommentarer som 20-åriga Farzana Khatibi plötsligt fick utstå från några främlingar vid en busshållplats förra veckan.

Trots att hon påtalade att hon visst är svensk och bad dem att sluta fortsatte mannen och kvinnan sin attack.

– Alla omkring låtsades som att de inte hörde och såg något, säger Farzana.

Vid lunchtid förra lördagen väntade Farzana Khatibi, 20, och en vän på bussen för att ta sig hem efter ett ordentligt träningspass. De satt i kuren vid busshållplatsen och pratade glatt bland andra väntande resenärer.

Men plötsligt hörde de en man som satt på samma bänk muttra ”hade jag haft socialbidrag hade jag varit lika glad som de här”. Eftersom Farzana först inte förstod vad mannen menade frågade hon vad han sa – då fick hon svaret ”kan du svenska, eller?”

– Sedan sa han att jag inte såg ut som en svensk ska göra och att jag borde ta mitt pick och pack och dra dit jag kom ifrån, berättar Farzana.

Ytterligare en resenär gick till attack

Trots chocken svarade hon genast tillbaka och sa att hon visst är svensk – lika svensk som mannen själv. Men då bröt en annan resenär in, vilket även lokaltidningen Norran skrivit om.

– Jag trodde först att hon skulle backa och stötta mig. Men så blev det inte.

Kvinnan – som varken kände Farzana eller mannen som först gick till attack – upprepade påståenden om att Farzana inte skulle vara svensk.

– Hon tyckte att mannen hade rätt och att jag inte hörde hemma i Skellefteå eller Sverige.

”Alla låtsades som att de inte hörde”

Under tiden tror Farzana att minst tio personer som stod omkring måste ha hört och sett vad som hände. Trots det gick flera minuter utan att någon sa ifrån.

Mannen och kvinnan fick alltså fritt spelrum att gå på Farzana och säga saker som att hon inte hade svenska drag, att det hördes att hon inte var född i Sverige och att hon borde åka från Sverige.

– Alla andra låtsades som att de inte hörde och såg något.

Efter några minuter tog Farzana fram mobilen och började spela in filmer som sedan har spridits som en löpeld över sociala medier. Strax efter det grep en ung kvinna in. Hon kom fram och sa att ”det här är det sjukaste jag varit med om och jag har bara hört lite av vad ni säger”.

– Det kändes jättebra att någon till slut kom in och att jag slapp försvara mig helt ensam, säger Farzana som påpekar hur modig tjejen var.

Under uppemot tio minuter pågick den rasistiska attacken mot Farzana och i efterhand är hon fortfarande chockad.

– Jag är väldigt chockad. Inte över att rasism existerar för det har blivit vardagsmat för oss, men jag är chockad över hur öppet det kunde ske och hur normaliserat det har blivit när det enda folk runt omkring gör är att titta åt andra hållet.

Farzana: Våga säg ifrån

Nu önskar hon att alla som hörde vad som hände men inte grep in får sig en tankeställare. Framför allt undrar hon vad som hade hänt om den som blev utsatt inte hade vågat säga ifrån.

– Jag lyfter frågan för att kanske få någon att öppna ögonen när samhällsutvecklingen ser ut som den gör. Bruna och högerextrema krafter växer. Det här är konsekvensen av ”ingen har väl dött av lite rasism”-politiken, säger hon och fortsätter:

– Efter allt kärlek jag har fått de senaste dagarna så tror jag definitivt att vi är betydligt fler medmänniskor än de som hatar. Tusen tack för allt stöd, men kom ihåg att även visa den kärleken till varandra, ute i samhället. Det behöver vi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Här smygfilmar eleverna läraren – säger n-ordet

ÄMNEN I ARTIKELN

Skellefteå

Rasism