Fritt fram betala bro och färja via nummerplåt

Foto: Johan Nilsson/TT
Betala via nummerplåt – ett nytt betalsystem som kunder kan registrera sig för om de exempelvis vill ta en tur över Öresundsbron. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Saknar du biljett? Ingen fara, det är bara att köra rakt ombord medan betalningen automatiskt utförs med hjälp av din nummerplåt.

För från och med i dag kan den som färdas över Öresundsbron eller åker färja med danska Molslinjen – som bland annat trafikerar Kattegatt mellan Själland och Jylland samt rutten Bornholm och Ystad – nämligen välja att betala för biljetten genom att nummerplåten automatiskt scannas av.

Det nya systemet, Pay By Plate, är redan i bruk på Stora Bältbron. Det bygger på att resenärer aktivt väljer att använda systemet genom att registrera sig. Hittills har 175 000 kunder aktivt registrerat sig för att använda betallösningen och kopplat den till sitt betalkort.

Tekniken bygger på samma system som hittills använts på Öresundsbron, den så kallad Brobizzen som automatiskt registrerar innehavarens fordon då den passerar betalstationen.

ARTIKELN HANDLAR OM