Fyra Aftonbladet-fotografer nominerade till Årets Bild

avAmanda Skagerström Lindau

1 av 6 | Foto: Andreas Bardell
I tusental gav sig demonstranter från Gula västarna ut på gatorna i Paris och flera andra franska städer i början av december. Vad som började som en proteströrelse mot höjda bränsleskatter växte under hösten och vintern till en enorm våg av missnöje mot president Emmanuel Macron och hans politik.
1 av 6 | Foto: Magnus Wennman
"Inemuri" är en japansk term som betyder ungefär: "Sova vid medvetande" Det är en form av tupplur där en person slumrar till på en plats inte menad för sömn, som till exempel på tunnelbanan eller på kontoret.
1 av 6 | Foto: Pontus Orre
Katarina Söderberg får en kram vid minnesstunden för hennes 20-årige son Eric Torell. Eric, som hade Downs syndrom, sköts ihjäl av polisen i centrala Stockholm den 2 augusti 2018 när han viftade med en leksakspistol. Eric Torell hyllades också med en stor mc-kortege genom Stockholm.
1 av 6 | Foto: Anders Deros
Joel Persson, SHL-spelare Växjö på en småländsk stengärdsgård, fotograferad till Sportbladets SHL-bibeln.

Fyra Aftonbladet-fotografer är nominerade till Årets Bild 2019.

Andreas Bardell, Anders Deros, Pontus Orre och Magnus Wennman kan alla kamma hem 2019 års priser.

– Det känns väldigt kul. Den bästa bilden är inte tagen än, det är det man jobbar efter hela tiden, det som gör att man vill fortsätta, säger Pontus Orre.

Tävlingen Årets Bild är Sveriges största fototävling och har arrangerats av den ideella organisationen Pressfotografernas Klubb (PFK) sedan 1942.

I år har 29 fotografer nominerats – fyra av dem från Aftonbladet: Andreas Bardell, Anders Deros, Pontus Orre och Magnus Wennman.

– Det känns väldigt kul. Den bästa bilden är inte tagen än, det är det man jobbar efter hela tiden, det som gör att man vill fortsätta. Jag känner mig inte klar med det här yrket, utan vill hela tiden sträva vidare och kämpa för att ta bilder som kan berätta på ett sätt som kanske inte texter kan, säger Pontus Orre.

– Sen är det alltid lika spännande att se vad det är för bild som fallit juryn i smaken.

Bildklasserna avslöjas 16 mars

– Det känns jättekul att få vara nominerad igen, det är lika kul varje år man blir det. Det är ett kvitto på att man gjort ett bra jobb under året, säger Andreas Bardell.

Vilka kategorier fotograferna är nominerade i kommer att avslöjas först på prisutdelningen den 16 mars.

– Jag hoppas på att det är någon i de tyngre klasserna såklart, som Utland. TV-klassen vore också kul eftersom det är något vi satsar hårt på på bildredaktionen på Aftonbladet, säger Bardell.

192 fotografer deltog

Årets jury hade totalt 1 618 bidrag från 192 fotografer att ta ställning till. Antalet stillbilder var 2 954.

– Det som är glädjande att antalet deltagare de senaste åren i princip varit konstant. Jag är glad över det stora antalet bilder och att så många fotografer med spridning över landet har nominerats och får priser, säger Göran Stenberg, ordförande i PFK:s arrangörsbolag Årets Bild Sverige AB.

– Intresset för tävlingen har varit stort, trots att det är hårda tider i branschen, vilket vi alla nu ser på med tillförsikt.

Se fler av Aftonbladets fotografers egna bilder i bildspelet nedan:

Foto: montage
Aftonbladets fotografer Anders Deros, Magnus Wennman, Andreas Bardell och Pontus Orre är nominerade till Årets bild.
ARTIKELN HANDLAR OM