Fast för sjöfylla

avHelena Trus

NYHETER

Peter Magnusson körde båt full: Jag hade druckit fem öl

1 av 2 | Foto: PER GROTH
Kritiserar nya lagen Peter Magnusson hade 0,6 promille alkohol i blodet när han åkte fast och fick betala 4 000 kronor i böter. Några veckor senare kritiserade han den nya sjöfyllerilagen i en podcast som sändes via Aftonbladets webb. ”Det är jättekonstigt, en miljon svenskar som blev kriminaliserade på en natt”, säger han i programmet.

Efter fem öl fick båtturen i Stockholms skärgård ett abrupt slut.

Då åkte komikern Peter Magnusson fast för sjöfylla.

– Jag misstänkte att jag skulle åka dit, säger han till Aftonbladet.

Komikern och skådespelaren Peter Magnusson, 35, stoppades i sin båt av sjöpolisen ute vid Sandhamn i Stockholms skärgård i början av sommaren.

0,6 promille i blodet

– Jag hade druckit fem mellanöl, det var bara att åka in och blåsa, säger Peter Magnusson, känd från humorprogrammet ”Hey Baberiba” och filmen ”Sommaren med Göran”.

Med 0,6 promille i blodet åkte han fast bara fem dagar efter att den nya sjöfyllerilagen började gälla 1 juni.

Komikern, som är en van båtförare, fick betala böter på 4 000 kronor samt 500 kronor till Brottsofferfonden.

– Det är klart att man ska sätta stopp för fyllekajor på sjön, men felet med lagen är att promillehalten är för låg, säger Peter Magnusson.

’Många kriminaliseras’

Några veckor efter Peter Magnussons möte med sjöpolisen kritiserade han den nya lagen i Filip och Fredriks podcast ”I baksätet med F&F”, som sändes via Aftonbladets webb tidigare i sommar.

– Det är jättekonstigt, en miljon svenskar som blev kriminaliserade på en natt, säger han i programmet.

När Aftonbladet når Peter Magnusson skriver han en debattartikel i ämnet.

– Jag är ingen ultraliberal som tycker att det är ok att vara dyngrak och bete sig hur som helst. Men som det är nu kan en familj inte åka ut och äta snabbpasta, dricka ett glas vin och sen kasta om ankare om vinden vänder.

’Även för skådespelare’

Mats Rosander-Liew på Sjösäkerhetsrådet bemöter Peter Magnussons kritik:

– Lagen gäller alla, även skådespelare. Alkoholfrågan på sjön har diskuterats fram och tillbaka i många år, vissa tycker till och med att det borde vara nolltolerans. Vi ser lagen som ett steg mot ett nyktrare sjöliv. När man vistas i trafikmiljö ska man vara nykter, så är det bara, säger han.