21-åring döms för mordet på Elsie

NYHETER

Den 21-årige man som erkänt att han dödat Elsie, 73, i Halmstad döms för mord.

Han kommer att få sluten psykiatrisk vård.

I förhör säger mannen att han kan tänka sig att döda igen.

Foto: ordnat liv Elsie Persson, 73, skulle plocka liljekonvaljer utanför Halmstad då någon mördade henne. ”Det tycks inte finnas en fläck i hennes liv. Hon tycks ha levt ett ordnat och ordentligt liv”, säger Lars Hamrén på polisen.

Den 21-årige mannen från Halmstad har erkänt att det var han som dödade Elsie Persson, 73, den 29 maj i år.

Han lider av en allvarlig psykiskt störning och kan inte dömas till fängelse. Han kommer att överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Han ska också betala 50 000 kronor respektive 60 400 kronor i skadestånd till Elsies vuxna döttrar.

”Var medveten”

Mannen döms för mord, och inte dråp, eftersom han har attackerat en äldre, försvarslös kvinna på ett sätt som vittnar om att han var medveten om vad han gjorde, anser Halmstads tingsrätt.

Elsie brukade besöka skogen i Kisinge för att plocka blommor. Det var där 21-åringen anföll henne med en kniv och en påk. Han beskriver hur någon annan tog över hans kropp.

Enligt 21-åringen var det en slump att Elsie blev hans offer. Han hade länge planlagt hur han skulle döda flera människor, men att han flera gånger "fegade ur".

Avslöjades av dagboken

I hans dagbok fanns anteckningar om hur han skulle gå till väga för att döda sina offer.

”Kunde ha dödat en tjej (blond) i dag, men det blev inte av. Tyvärr inte där ännu”, skriver han i dagboken.

I polisförhören har han berättat att han tycker att människor behöver dödas eftersom jorden annars riskerar att översvämmas.

Han säger att han först trodde att han skulle klara av att döda vem som helst, även en familjemedlem. Men när han hade dödat Elsie insåg han att han nog inte skulle klara av att döda sin pappa, som han funderat på.

Han berättar att det kändes jobbigt att döda Elsie, men att han efteråt kände sig nöjd över att ha genomfört det han hade planerat.

Han säger att han inte ångrar sig och kan tänka sig att döda igen.