Nu ger han upp sina kära hästar

avEbba von Essen

Publicerad:
Uppdaterad:

Trots folkstormen – Hästmannen förlorar sina älsklingar

Foto: Foto: Kai Rehn
djurförbud  Länsstyrelsens beslut står fast. Hästmannen Stig Anders Svensson måste lämna ifrån sig ögonstenarna Sally och Linda. ”Jag tänker inte bli någon lagbrytare. Fast jag fortsätter nog att överklaga”, säger han.

EKSJÖ. Hästmannen Stig­Anders Svensson, 64, ger upp.

Här kör han en sista runda på slåttervallen med sina älskade ”flickor”: Sally, 18, och Linda, 9.

Originalet från SVT:s hyllade dokumentär har fått djurförbud. I morgon lämnar de präktiga ardennermärrarna gården utanför Eksjö.

En lokal folkstorm med över 600 demonstrerande sympatisörer hjälpte inte. Länsstyrelsens beslut om djurförbud står fast. Enligt upprepade inspektioner mår Stig Anders Svenssons hästar inte bra. Rapporter om bland annat för långa perioder av stallvistelse vintertid och bristfällig hovvård har blivit spiken i kistan för Hästmannen.

”Välmående”

När Aftonbladet besöker gården lunkar Sally och Linda obekymrat framför slåttermaskinen. Till synes välmående med runda magar och prydligt verkade hovar.

Stig Anders Svensson själv är inte i lika god form. Han är dyster.

I morgon torsdag går tidsfristen ut. Då ska hästarna bort – eller avlivas.

Hur tänker du göra?

– Mina flickor får flytta till godhjärtade människor fyra mil härifrån.

Du ger upp?

– Jag är tvingad, för någon lagbrytare tänker jag inte bli. Fast jag fortsätter nog att överklaga. Hästarna är mina bästa vänner och jag vill inte skiljas från dem.

Hästmannen ilsknar till:

– Titta själva, ser de vanvårdade ut?

Får stort stöd

Samtidigt kommer en upprörd grupp klivande över tuvorna. Lennart Gustafsson, 72, har kamera på magen. Lennart är rasande, fast på ett stillsamt sätt:

– Hur kan myndigheterna fara fram på detta viset mot en människa som bara är lite speciell. Lite olika? Jag har skildrat livet här på gården i nästan 20 år och kan garantera att han tar hand om sina djur.

– Det har gått prestige i saken, fräser Dorge Göthesson, 42, som har rest ända från Jönköping för att stötta Hästmannen.

– Vår paroll är att också udda personer ute på landsbygden har rätt att vara olika. Förresten, är det inte ni på Aftonbladet som slåss för rätten att vara olika?

Tja, vad ska man säga?

Jo, efter ett helt liv med hästar måste jag tillstå att Sally och Linda verkar må strålande, åtminstone när vi är där. Och på så vis är de inte olika andra hästar.

Publicerad: