Vem betalar för krisen?

Av: Elisabeth Marmorstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Du och staten – om flygbolagen får bestämma

askmoln Vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott har strandsatt resenärer och kostat flygbolagen miljontals kronor.
Foto: Foto: JERKER IVARSSON
askmoln Vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott har strandsatt resenärer och kostat flygbolagen miljontals kronor.

Vulkankaoset har kostat flygbolagen miljardbelopp.

Nu börjar de backa om vilken ersättning strandade resenärer får.

– Det kan aldrig vara meningen att flygbolag ska bekosta hotell och mat för folk i flera veckor, säger Aage Duengaupt på Lufthansa.

Enligt EU:s regelverk är flygbolagen skyldiga att stå för resenärernas kostnader för mat och boende om de blir strandsatta på grund av askmolnet. Men bolagen tolkar reglerna väldigt olika.

Nu när krisen har pågått i över en vecka börjar det bli riktigt dyrt för flygbolagen. Och de har ilsknat till.

– Rederier och tågbolag behöver bara täcka biljettkostnaderna medan vi ska stå även för uppehället. Det är väldigt orättvist och vi hoppas att politikerna förstår det nu, säger Daniel de Carvalho, kommunikationsdirektör på Ryanair.

Kortsiktig hjälp

Lufthansas kommunikationschef för Europa, Aage Duengaupt:

– De här reglerna kom till för att skydda passagerare som inte lyckas ta sig hem de första dygnen och det är ju bra. Men det kan aldrig vara meningen att flygbolag ska bekosta hotell och mat för resenärer i flera veckor. Vi vill att EU ser över de här reglerna.

Den som reser charter har en fördel. Researrangörerna står för mat och dryck och boende under hela tiden resenären är strandsatt. Inga kvitton krävs eftersom arrangören ordnar hotell.

Kommer hem

– Vi står för allting på orten och för transport hela vägen hem. Vi är ansvariga enligt paketreselagen, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor.

I natt kommer resebolagets sista strandsatta resenärer hem till Sverige igen. Hittills har askmolnet kostat flygbolaget 40 miljoner kronor.

Så kan du skydda dig

Europeiska reseförsäkringar:

Semesterförsäkring: Har en ”nödknapp” som ersätter ”nödvändiga och skäliga merkostnader” upp till 5 000 kronor per vuxen och 1 000 kronor per barn. Resan måste ha påbörjats. Spara kvitton.

Försenad hemresa: Över tre timmar: 200 kronor. Över 12 timmar ytterligare 500 kronor. Ersätter inte förlorad arbetsinkomst. Kostnad: 400 kronor för en vecka i Europa.

Avbeställningsförsäkring: Ger alla pengar tillbaka vid avbokad resa. Kostnad: 20 procent av resans pris.

Trygg Hansa:

Ett förseningsskydd på upp till 6 000 kronor ingår i hemförsäkringens grundskydd.

If:

Har man ett utökat reseskydd i sin hemförsäkring får man ersättning för försening upp till 5 000 per person.

Länsförsäkringar:

Grundskyddet i hemförsäkringen ger ersättning på upp till 5 000 kronor vid förseningar. Ingen ersättning om planet är inställt.

Publicerad: