Polisjakt på Finlandsbåt

Männen sorterades ut och filmades när de klev av i Stockholm i dag

En misstänkt gruppvåldtäkt inträffade i morse på färjan Silja Festival.

När färjan kom till Frihamnen i Stockholm delades kvinnor och män upp i olika köer. Hundratals män kontrollerades och föstes till den vänstra kön av polisen.

– Männen tvingades passera glasrutor och filmades. Många var upprörda, säger en man ombord.

Silja Festival.
Silja Festival.

När Silja Festival anlände Frihamnen i Stockholm i morse stod minst 25 poliser och väntade. Poliserna spred sig sedan runt terminalen och på båten, samtidigt som lastbilar och personbilar kontrollerades och vägdes.

Våldtagen

Anledningen var att en kvinnlig passagerare slagit larm om att hon blivit våldtagen av flera män vid femtiden i morse. När samtliga passagerare, ca 1 600, skulle gå av tvingades männen gå åt sidan och passera förbi stora glasfönster, samtidigt som polisen filmade dem. Detta förvånade många passagerare.

"Förvånade och upprörda"

– Många är ju förvånande och upprörda att det hänt och att sedan inte få komma av båten, säger en man ombord.

Enligt andra passagerare ropades det först ut i högtalarna att båten inte kunde lägga till på grund av ett tekniskt fel. En kvinna från Stockholm i ett sällskap på elva personer berättar om förvåningen.

– När vi väl kom ut delade polisen upp oss alla i två köer, alla tjejer i en kö, alla killar fick gå till vänster. Killarna fick sedan stå två och två framför något slags spegelfönster. Samtidigt filmade polisen. Killarna i mitt sällskap tyckte att det kändes löjligt och fattade ingenting eftersom inte polisen berättade något om orsaken.

– När vi väl kunde gå av var det stekhett i gången. En kille måde dåligt men fick inte gå av för polisen. Då svimmade han i famnen på en polis. Det var riktigt otäckt att se, säger kvinnan som vill vara anonym.

Kan slinka igenom annars

Janis Pavuls är kommunikationschef på Tallink Silja AB.

– Vi har fullt förtroende för hur polisen sköter den här utredningen och tar hänsyn till deras sätt att arbete. Jag kan inte på rak arm minnas att de tidigare filmat våra passagerare när de klivit av, men för den sakens skull kan det ha förekommit.

Ulf Lindgren på Stockholmspolisens länskommunikationscentral säger att filmning underlättar polisens arbete.

–Det är en ganska vettig grej att filma om det hänt något allvarligt eftersom det annars är lätt slinka igenom om ett par tusen passagerare ska av samtidigt. Sedan blir det ju lättare att hitta dem på film.

"Någon kvinna våldtagen"

Enligt obekräftade uppgifter ska två kvinnor ha våldtagits ombord på Silja Festival av två till fyra män. Polisen är dock förtegen kring vad som har hänt.

– I nuläget är det en kvinna som ska ha utsatts för en våldtäkt. Det kan handla om fyra gärningsmän, men ingen är ännu gripen. Det görs tekniska undersökningar just nu på den aktuella hyten, säger Sus Lindström, stationsbefäl vid Citypolisen.

Inte hänt tidigare

Båten hade abonnerats för en 48 timmar lång så kallad mondaybar-kryssning till Riga. Det var framför allt ungdomar ombord. På grund av kontrollerna blev passagerna flera timmar försenade.

– Jag har var med att arrangera ett dansgolv och har åkt många gånger tidigare i egenskap av arrangör. Det här har aldrig hänt tidigare, säger en passagerare.

Tipsa | Aftonbladet
Publisert: