Släck ljuset för klimatet

Klockan 20.30 i kväll släcktes ljuset i Sverige. Då anordnar Världsnaturfonden sin årliga manifestation Earth hour.

Syftet är att få världens ledare att ta ta klimatfrågan på allvar.

– Vi har bara ett jordklot och vi har misshandlat det tillräckligt länge, säger äventyraren Ola Skinnarmo som engagerat sig i frågan.

Ola Skinnarmo.
Ola Skinnarmo.

I Sverige deltar 200 kommuner i Earth hour och över hela landet anordnas fackeltåg, konserter och andra evenemang.

Klockan 20.30 släckte bland annat Stockholms kommun belysningen i Kungsträdgården under en konsert.

Fenomenet föddes för snart fyra år sedan och har snabbt spridit sig över världen. Förra året släcktes lampor över hela världen och Earth hour tros ha nått närmare en miljard människor.

En kraftfull signal

Det innebär att Earth hour är en av världens största klimatmanifestationer. Den som släcker ljuset sänder därmed en kraftfull signal till världens politiker och andra beslutsfattare.

Äventyraren Ola Skinnarmo har skidat till Sydpolen och seglat genom Nordostpassagen. Han har med egna ögon sett hur de snabba förändringarna i vårt klimat.

– I Arktis såg jag hur glaciärer dragit sig tillbaka flera kilometer. På en plats låg 30 000 valrossar på ett och samma ställe eftersom det inte fanns någon is. De klämde ihjäl varandra.

Inte omöjligt

Nu uppmanar han alla att släcka sina ljuset.

– Genom att släcka lamporna på Earth hour sänder vi en signal till politikerna. Men vi ger också oss själva en påminnelse om att det här är viktigt att fokusera på.

Över hela världen deltar mer än 120 länder.

– Om vi bara släcker lamporna kan vi få en nytändning för engagemanget i klimat och miljö. Jag tror inte att det här är omöjligt. Människan har klarat av otroliga saker, säger Ola Skinnarmo.

Så kan du hjälpa

Energianvändingen kan påverka det globala klimatet på lång sikt. Genom att tänka smart i vardagen kan du bidra till minskade utsläpp.

Att minska sina utsläpp är enkelt. Ju mindre energi som går åt till uppvärmning, varmvatten och belysning desto mindre påverkar vi miljön.

Läs mer om hur man sparar energi på webbplatsen Bli energismart.

Läs mer om hur utsläpp påverkar klimatet på Min planet.

Världsnaturfonden WWF -Släckte du lampan i kväll?Därför släcker vi ljuset
Publisert: