Kärnkraften kan splittra Centern

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-23

I dag presenterade regeringen den proposition som syftar till att bygga ut kärnkraften.

Men det räcker att fyra ledamöter röstar nej för att fälla förslaget. En av dem som tvekar är Centerns Eva Selin Lindgren.

– Jag kan inte se att jag har något val, om jag ska vara ärlig. Inte om jag ska följa mitt samvete.

Eva Selin Lindgren, centerpartiet.

Propositionen är en konsekvens av ett regeringssammanträde i förra veckan och bygger på uppgörelsen om energipolitiken som de borgerliga träffade i februari förra året.

Förslaget innebär bland annat att de nuvarande tio reaktorerna som byggdes på 1970- och 1980-talen ska kunna ersätta med nya. I propositionen sätts även ett tak på högst tio reaktorer.

En riktig nagelbitare

Dagens förslag är mycket kontroversiellt inom Centerpartiet som efter mer än 30 år nu backar i sitt kärnkraftsmotstånd och därmed undanröjer den största politiska stötestenen för det borgerliga samarbetet.

Men voteringen i juni kan bli en riktig nagelbitare för regeringen. Majoriteten i riksdagen är bräcklig och det räcker att fyra ledamöter röstar nej för att förslaget ska stoppas.

Två av Centerns ledamöter, Solveig Ternström och Eva Selin Lindgren, har sagt sig vara beredda att stoppa förslaget och rösta med oppositionen. Det säger också den avhoppade moderaten Göran Thingwall.

Därmed behövs endast ytterligare en röst för att fälla regeringens politik.

Säkerheten viktigast

Eva Selin Lindgren säger till Aftonbladet att det främst är säkerheten som gör att hon tvekar. Enligt henne togs de frågorna inte upp tillräckligt i överenskommelsen.

– Solveig Ternström och jag har bestämt oss för att rösta nej och Sven Bergström är väldigt tveksam. Han har alltid varit kärnkraftsmotståndare så jag vet inte hur de ska övertala honom.

Förutom att det radioaktiva materialet kan hamna i orätta händer vill Eva Selin Lindgren lyfta fram riskerna med själva driften av kärnkraftsverk.

– Du har olycksriskerna, att det hela kan smälta ner. Då kan du få stora radioaktiva utsläpp. Och du har utsläpp i luft och vatten hela tiden, även om det är säkert så har du vissa utsläpp.

Får mycket stöd

Hon säger att hon i sitt motstånd får mycket stöd av andra centerpartister.

– Jag får hundratals uppmuntrande mail från folk och väldigt många är avhoppade centerpartister som hoppat av på grund av det här sveket.

Enligt Eva Selin Lindgren hoppas många i Centerpartiet på en kursändring.

– Det är ju partiledningen och Maud Olofsson som tog det här med allianspartnerna utan att ha förankrat varken i riksdagsgruppen eller bland folket ute i bygderna.

Hon hoppas nu att fler ledamöter ska lyssna på åsikterna bland sina väljare.

– Jag utgår för att de också är känsliga för sina hemopinioner. Jag känner att jag måste följa mitt samvete.