Nordström hotas att slängas ut

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter Aftonbladets avslöjande: Skriftlig begäran till S i dag

Inte poppis Aftonbladets avslöjanden kan skicka ut Niklas Nordström och de andra S-märkta Primekonsulterna från Socialdemokraterna.

Aftonbladets artiklar blev för mycket.

Nu hotas socialdemokraten Niklas Nordström att slängas ut från sitt eget parti.

I dag får partiet en skriftlig begäran om att pröva om Nordström ska uteslutas.

Avslöjandet att Svenskt Näringsliv betalat PR-byrån Prime över fyra miljoner kronor för att vrida partiet åt höger skakar Socialdemokraterna.

På Primes kontor i Gamla stan i Stockholm arbetar förutom förre SSU-ordföranden Niklas Nordström också flera andra socialdemokrater. Tillsammans har de bildat en egen partiförening, Slussplans S-förening.

Föreningen hotad

Nu är föreningens framtid hotad. I veckan ska frågan om att utesluta Nordström ha diskuterats öppet på ett medlemsmöte i Stockholm. Och i dag kommer styrelsen för Socialdemokraterna i Stockholm att ta emot ett brev med krav på att utreda om Nordström och de andra S-märkta Primekonsulterna ska kastas ut ur partiet, erfar Aftonbladet.

Kan ha agerat illojalt

Brevet – som kommer från en aktiv partimedlem – betyder att S-styrelsen i Stockholms arbetarekommun måste pröva om Niklas Nordström och de andra socialdemokraterna på Prime har agerat illojalt. Prövningen kan sannolikt bli aktuell i samband med nästa styrelsemöte, i mitten av januari.

Om styrelsen i Stockholm kommer fram till att Nordström med flera brutit mot stadgarna, går frågan vidare till partistyrelsen för – som fattar det slutgiltiga beslutet.

Mogert kritisk

En av de som reagerat starkt på Niklas Nordströms och de andra konsulternas uppdrag åt näringslivet är Roger Mogert (S), oppositionsborgarråd i Stockholm och gift med S-ordföranden i huvudstaden, Veronica Palm.

– Det värsta är att de åtagit sig uppdrag från våra organiserade motståndare och dessutom gjort det i det fördolda, säger han.

Locket på

Mogert tycker att det är bra att Nordström och de andra konsulternas agerande granskas.

– Jag kan inte bedöma om det verkligen är illojalt eller bara på gränsen till det. Men jag hoppas att styrelsen tar ett samtal med dem. Ingen ska behöva dömas ohörd.

Niklas Nordström la i går kväll locket på.

– Jag vill inte kommentera det här.

Veronica Palm kunde inte nås för en kommentar.

Publicerad: