Nyheter

Ledande sossar rasar efter Aftonbladets avslöjande

NYHETER

”Nu krävs det lagstiftning”

Flera ledande socialdemokrater rasar mot sina partikollegor efter Aftonbladets avslöjanden om pr-byrån Primes försök att vrida partiets politik åt höger.

– Nu måste lagstiftning övervägas för att tvinga lobbyister att lägga korten på bordet, säger riksdagsmannen Anders Ygeman.

Anders Ygeman, ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.
Anders Ygeman, ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

Aftonbladet avslöjade i går att Svenskt Näringsliv betalat pr-byrån Prime fyra miljoner kronor för att försöka påverka det socialdemokratiska partiet i mer tillväxtvänlig riktning. Hos prime arbetar ett antal tunga namn i den socialdemokratiska rörelsen, bland dem förre SSU-ordföranden Niklas Nordström och Carl Melin, partiets före detta opinionsanalytiker.

Uppgifterna har väckt bestörtning bland ledande socialdemorater inom vänsterfalangen. Morgan Johansson, ordförande i valanalysgruppen säger så här:

– Avslöjandet undergräver fullständigt trovärdigheten hos personer som Niklas Nordström och Carl Melin som socialdemokratiska debattörer. Varje gång de öppnar munnen i fortsättningen så kommer man att undra om taxametern är på och om Svenskt Näringsliv faktureras.

Unikt

– Jag blir bestört. Det måste vara unikt att en företagsorganisation köper socialdemokrater för att försöka styra en partiintern debatt.

Anders Ygeman, ordförande i miljö- och jordbruksutskottet hade inte en aning om att det gick till så här. Han känner sig lurad.

– Jag är chockad, säger han. Här tror jag att jag talar med partikamrater när jag i själva verket pratar med folk som representerar Svenskt Näringsliv. Det är helt oacceptabelt.

Ygeman tycker att det nu krävs lagstiftning för att komma tillrätta med lobbyverksamheten.

– Lobbyisterna måste berätta vilka det är de representerar. Man får inte utge sig för att vara något man inte är.

Åt helvete

En uppfattning som delas av Hans Hoff, riksdagsledamot och medlem av partistyrelsen.

– Det är helt åt helvete, helt otroligt, säger han. Om man träffar partivänner ska man inte behöva ha någon misstanke om att de tar upp vissa samtalsämnen eller vill diskutera olika saker utifrån att de har fått betalt för att påverka oss som sitter i partistyrelsen eller i olika utskott.

Veronica Palm, s-taleskvinna i socialförsäkringsfrågor, är inte förvånad över att SN försöker driva socialdemokraterna högerut.

– Vi är en folkrörelse och alla som vill är välkomna att vara med och påverka politiken, säger hon. Men om man får betalt för att föra fram vissa åsikter är det inte en del av folkrörelsedemokratin.

Eva Buskas

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter