Bråk om fjärrkontroll slutade med mord

NYHETER

Bråket om fjärrkontrollen slutade i tragedi.

En 44-årig man i Ljungby dömdes i går till 18 års fängelse för mordet på en vän.

"Offret har utsatts för besinningslöst våld och har långsamt kvävts till döds", står det i domen.

Det hade varit fest i lägenheten i Ljungby den kvällen i februari i år som slutade med att en person dog. Männen i lägenheten hade druckit tillsammans och flera av dem hade gått hem när bråket uppstod.

Enligt 44-åringen själv började det med ett tjafs om en fjärrkontroll.

Mannen har erkänt att han hoppade sittande några gånger på sin vän som låg i soffan. Vännen var redlöst berusad och kunde inte värja sig mot de slag och det våld han fick ta emot.

Svårt skadad

Själv förstod 44-åringen inte att han skadat sin vän så allvarligt, har han sagt i förhör.

Under kvällen skickade han ett sms till en kvinnlig bekant där han konstaterade att vännen såg "förjävlig ut". Han rosslade och verkade ha svårt att andas.

Ändå gick 44-åringen och la sig utan att tillkalla hjälp.

Den misshandlade mannen var vid det laget blodig i ansiktet, svullen och svårt skadad. Enligt rättsläkarintyget hade han frakturer på revbenen som i kombination med fettproppar i lungorna orsakade hans död.

Fettpropparna kom från de andra benfrakturerna som gjorde att fett från benmärgen läckte ut i blodet och fastnade i lungorna.

Rättsläkaren jämför skadorna med de hos någon som blivit påkörd av ett tåg. Han kan inte minnas att han sett något liknande förut.

"Hänsynslöst våld"

Senare på natten hittade den 44-årige mannen vännen död på golvet intill dörren. Han kände att mannen var kall och ringde då SOS.

Rätten kallar handlingen för hänsynslös och menar att 44-åringen varit likgiltig inför vännens liv. Han döms därför till 16 års fängelse för mord.

Döden var utdragen och smärtsam och den misshandlade mannen har troligen upplevt svår dödsångest när han långsamt tappat medvetandet till följd av svårigheten att andas.

44-åringen döms också att betala 50 000 kronor i skadestånd till mannens son.