Folk är rädda - men vill inte prata om en ny laserman

avErik Olsson

NYHETER

Aftonbladet har pratat med boende i Nydala där den senaste av flera vansinneskjutningar skedde

1 av 3 | Foto: Björn Lindahl
Osam Jawad, 19, vid busshållplatsen där en man sköts i ryggen.

Malmöpolisen tror att en galning åker runt och skjuter oskyldiga människor med invandrarbakgrund.

Den senaste skjutningen skedde i stadsdelen Nydala i går kväll och folk här är rädda.

Men de pratar hellre om sociala problem och en allmän otrygghet i området än om en ”ny laserman”.

– Varför skulle någon skjuta mig om jag inte gjort något, säger Osam Jawad, 19.

Han och hans kompisar, som vill vara anonyma, tror inte på polisens teori om att upp emot 15 ouppklarade skjutningar i Malmö det senaste året skulle utförts av en ensam dåre med rasistiska motiv.

– Det är många unga som har dött här omkring under 2010. Men det är kriminella som skjuter varandra, säger en 19-årig kille.

Ingen av dem säger sig vara rädd - inte ens för att mindre än ett dygn efter att en 28-åring skjutits i ryggen vänta på bussen vid samma mörka hållplats.

Måste gå ut - vad ska jag göra?

– Jag kan inte vara rädd. Det är ingen som skyddar mig men jag kan inte sitta inne hela tiden. Jag måste gå ut, vad ska jag göra?, säger Osam Jawad.

Men om de unga killarna snarare känner besvikelse mot polisen än rädsla över otryggheten finns det också de som är skrämda av den senaste tidens skottlossningar mot oskyldiga.

– Folk tycker att kriminella gärna får bråka med varandra. Men de ska inte ge sig på vanliga människor, säger Bahman Aziz, 26, som äger en kiosk och spelbutik på Nydala torg.

– Många av mina kunder vill knappt gå ut längre. De säger att det är som att bo i Kalifornien här.

En av hans trognaste kunder är Karl-Eric Jönsson, 55, som bott i Nydala sedan 1963. Han säger att utvecklingen i området gått upp och ner. Gängproblem har funnits i olika omgångar sedan 1980-talet och de senaste åren har utanförskapet i området ökat.

"Slutade tala med varandra"

– När jag kom hit tyckte vi alla att det var fantastiskt bra med varmt vatten och toalett inomhus. Sen fick vi det för bra tror jag så vi slutade tala med våra grannar. Idag är det många som har svårt att komma in i samhället, säger Karl-Eric Jönsson.

– Men torget här i Nydala till exempel är till det bättre. Ett tag fanns inga affärer men nu är det massor av trevliga människor som driver butik här.

På medborgarkontoret i Nydala säger personalen att inte särskilt många har talat om den senaste skjutningen men tidigare har flera uttryckt oro och rädsla för att råka illa ut.

Det händer för mycket i Malmö

Förutom tisdagens vansinnesskjutning är det senaste dådet som polisen nu kopplar till en ”ny laserman” en skjutning den 10 oktober. Då skadades en man allvarligt efter att ha blivit träffad i bålen vid en busshållplats på Lönngatan i Malmö. Han lyckades dock fly till en närliggande bensinmack där Samuel Nilsson, 28, arbetade den kvällen.

– Han larmade själv polisen och var aldrig inne här. Jag såg polisens blåljus men fick reda på vad som hänt först dagen efter. Då blev jag skitskraj. Det händer för mycket i Malmö nu.