Valet 2010

Reinfeldt: Det kan bli lagstiftning

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Stöder Björklunds förslag om förbud mot ansiktstäckande slöja i skolan

Jan Björklunds förslag om förbud mot ansiktstäckande slöjor i skolan sågades i går av allianskollegorna.

Men i dag får han stöd av statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Det kan bli lagstiftning, säger Reinfeldt till Aftonbladet.

Kritiken kom direkt sedan Jan Björklund (FP) luftat sitt förslag. "Försök att flörta med främlingsfientliga krafter" sa S-ledaren Mona Sahlin. "Retoriken ligger skrämmande nära Sverigedemokraternas", sa Björklunds partikamrat Mikael Trolin, ordförande för Stockholmsavdelningen av Liberal mångfald. Centerpartiets Sofia Larsen menade att någon lagstiftning inte behövs. De möjligheter som finns i dag räcker, sa hon till bland annat Svenska Dagbladet.

”Rimligt se över lagstiftning”

Men i dag får Jan Björklund stöd - av statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

– Det ligger naturligtvis något i det som Jan hade som utgångspunkt: Att läraryrket är förknippat med kommunikation och att det därför kan vara rimligt att se över en lagstiftning som inte möjliggör att man kan agera som lärare med sitt ansikte helt täckt.

Ett av kritikernas huvudargument är att problemet i själva verket är väldigt litet. Få bär heltäckande slöja i Sverige i dag. Fredrik Reinfeldt håller med.

– Givet att vi har 400 000 muslimer i Sverige så är det kanske viktigt att påtala att här har vi ett fenomen som understiger kanske 100 personer. Jag har lärt mig det att samhällsproblem ska motiveras av att de ställer oss inför svåra avvägningar men också att de är stora - och det vill jag inte ge intryck av att det här är, säger Reinfeldt.

Men du utesluter inte lagstiftning mot heltäckande slöjor i skolan?

– Det kan bli lagstiftning givet de utgångspunkter som Jan Björklund har pekat på. Däremot har jag i andra sammanhang fått frågor om bredare förbud och avvisat det.

Kritikerna menar att Jan Björklund "fiskar i grumliga vatten". Hur ser du på det?

– Jag försöker hålla mig kvar i min roll som ansvarig för politiska förslag och mindre inta en roll av att kommentera politiken. Det är så väldigt många andra som gör det.

Fall för DO

Frågan om ett förbud blev aktuell sedan en kvinnlig student på en barnskötarutbildning i Stockholm bar slöjan niqab, som täcker större delen av ansiktet, i samband med undervisningen. Det förbjöds av rektorn och fallet är nu anmält till diskrimineringsombudsmannen (DO).

Jan Björklund hoppas att DO går på rektorns linje.

”Det ska inte råda några tveksamheter om att rektorer har möjlighet att säga nej till heltäckande ansiktsklädsel i undervisningen. Även om burqan är ett religiöst ställningstagande måste skolans pedagogiska uppdrag vara överordnat", skrev han i går i sitt nyhetsbrev.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010