Hela Sveriges luftrum stängt

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2010-04-15

Vulkanutbrott på Island skapar kaos i flygtrafiken

Det svenska luftrummet är nu helt stängt.

Den isländska vulkanaskan stoppar alla flyg till och från Sverige – troligen även under fredagen.

Bara i Sverige är mer än 100 000 resenärer drabbade.

Enligt SMHI finns risk att askmolnet blir kvar över helgen.

Här kan du följa vår livebevakning om vulkanmolnet och flygtrafiken, ställa frågor och få svar

Askmoln På den här satellitbilden kan man se molnet med vulkanaska mellan Island och Skottland. Bilden är tagen klockan åtta i morse. (Klicka för större bild)

Vulkanutbrottet vid glaciären Eyjafjallajökull på Island skapar kaos i den internationella flygtrafiken. Vulkanaskan, som sprider sig söderut med vindarna, är förödande för flygplanens motorer och kan orsaka motorstopp.

Stänger all flygtrafik

För att värna om säkerheten stänger nu flera länder sina luftrum. Alla flyg till och från länderna stoppas.

Enligt AP har ett motsvarande flygkaos inte skådats sedan terrorattackerna 2001.

Under torsdagen har flygtrafiken stängts av i följande länder:

Storbritannien

Belgien

Irland

Nederländerna

Norge

Sverige

Danmark

Finland

Begränsningar i flygtrafiken förekommer även i norra Tyskland, norra Frankrike, norra Polen, Ryssland och Schweiz, skriver TT.

Svenskt luftrum stängt

Hela luftrummet över Sverige är stängt.

Luftfartsverket räknar med att flygstoppet kvarstår under hela fredagen.

– Prognosen ser ut som så att det kommer vara stängt i svenskt luftrum liksom flera andra luftrum i norra Europa under morgondagen. Vi har fattat beslut om att det är stängt till klockan 12.00, sedan kommer vi göra en bedömning. Troligtvis blir beslutet att det är stängt under hela fredagsdygnet, säger Carl Selling, kommunikationsdirektör på LFV.

Risk att askmolnet stannar

SMHI ser en risk för att askmolnet blir kvar över helgen.

–Vi har en jetström som ligger över Skandinavien. Det innebär risk för att askan ligger kvar över hela Sverige under fredagen. I helgen är det ungefär samma mönster. Allt hänger ihop med hur vulkanen utvecklas, fortsatt utsläpp ger fortsatt risk för askmoln över Skandinavien, säger Miguel Portal, meteorolog på SMHI.

Carl Selling på Luftfartsverket vet inte när flygtrafiken går igång igen.

– Det ser rätt tungt ut. Det är kopplat till det väderläge som visar att det här askmolnet har bitit sig fast över norra Europa.

100 000 drabbade i Sverige

Inga plan kommer att landa på eller lyfta från Arlanda under fredagen.

–Det är vad vi tror just nu. Det är jättesvårt att säga när det kommer igång igen, säger Jan Lindqvist, informationschef på Arlanda flygplats.

Närmare 50 000 resenärer på Arlanda drabbas av fredagens inställda flyg.

Totalt i Sverige beräknas minst 100 000 resenärer påverkas, uppger statliga Swedavia som äger 14 av Sveriges största flygplatser. Antalet blir dock mycket högre när man räknar in Ryanairs resenärer som reser till och från Skavsta.

Hälften av USA-flygen ställs in

Samordningsmyndigheten Eurocontrol uppger att hälften av de normalt 600 avgångarna mellan Europa och USA troligen ställs in under fredagen, skriver TT.

Franska flygmyndigheter har meddelat att man under torsdagskvällen stänger ned flygplatserna Orly och Charles de Gaulle i Paris och ett 20-tal andra flygplatser i norra Frankrike, enligt AP.

I Tyskland stängde flygplatserna i bland annat Berlin och Hamburg på torsdagskvällen.

Kan pågå i flera dagar

Vulkanen på Island fortsätter att spotta ur sig aska. Flygplansmyndigheter i Europa har därför inget svar på hur länge trafiken måste stoppas, uppger Paul Haskins, trafikinformatör, till Sky news.

Reynir Bödvarsson, jordbävnings- och vulkanexpert vid Uppsala universitet, säger att det kan ta flera dagar innan trafiken är i gång igen.

– Utbrottet fortsätter med oförminskad styrka. Vindriktningen är fortfarande stadig från väster och därför kan man räkna med flygproblem i dag och åtminstone i morgon fredag, säger Reynir Bödvarsson.

Stopp tills i morgon

Luftrummet över Norge kommer att vara stängt även på fredagen, meddelade Norges kommunikationsminister, Magnhild Meltveit Kleppa, på torsdagseftermiddagen.

Det brittiska flygstoppet har utsträckts till minst klockan sex på fredagsmorgonen, lokal tid. Och i Danmark räknar man med att återuppta flygtrafiken tidigast vid lunch på fredagen, skriver TT.

Irlands flygtrafik ska återupptas klockan sex i morgon bitti, uppger Sky News.

Texten uppdateras.

Följ ämnen i artikeln