”Therese kan finnas i Pakistan - vid liv”

1 av 3
Försvann I det här höghuset i Drammen bodde Therese Johannesen när hon försvann 1988. Advokaten Pelle Svensson tror att hon kan finnas i Pakistan.

avEric Tagesson

NYHETER

DRAMMEN. Här, i ett höghusområde i norska Drammen bodde nioåriga Therese Johannesen.

Det var härifrån hon försvann en kväll i juli 1988.

Men Thomas Quick var, av allt att döma, inte den som tog henne.

Det var på kvällen söndagen den 3 juli 1988 och Therese Johannesen skulle vid åttatiden gå ut för att köpa en läsk och en bit choklad. Kiosken låg bara några hundra meter från hemmet.

Men nioåringen kom aldrig tillbaka. Och trots en av de största utredningarna i Norges historia, där bland annat 11 000 personer förhördes, fann man ingen misstänkt.

Pekade ut man

Inte förrän 1996. Åtta år efter försvinnandet började Thomas Quick, då intagen på Säter, tala om Therese. Han sa att han kidnappat henne och mördat henne.

Quick dömdes 1998 för mordet.

Men nu, 12 år efter domen, har det visat sig att ett av de tyngsta bevisen mot Quick inte var de benbitar som påståtts. Det var inte ens benbitar. Och Quick har tagit tillbaka sitt erkännande.

Men vem tog då flickan?

Advokat Pelle Svensson, som i många år följt Thomas Quick-utredningarna, och bedrivit en egen utredning för att bevisa att Quick är oskyldig, tror att svaret på gåtan kan finnas i Pakistan. I ett av de första förhören med Therese mamma Inger-Lise, ett par dagar efter dotterns försvinnande säger hon:

– Det var pakistaniern som tog henne.

Pakistaniern var en man som modern haft en relation med tio år tidigare, när Therese blev till. Sedan försvann han ur familjen Johannesens liv.

”Kan inte uteslutas”

Polisen utredde spåret, men de kom ingenvart. Det var svårt. I Pakistan rådde kaos, och spåret fullföljdes aldrig.

– Det kan mycket väl vara hedersrelaterat, och jag skulle tro att det finns en möjlighet att hon fortfarande lever och finns i Pakistan, säger Pelle Svensson.

– Det kan i alla fall inte uteslutas.

En sak är Pelle Svensson säker på:

– Det var inte Thomas Quick som tog henne.