Obama förnekar kris mellan USA och Israel

avTT

”Men Israels byggplaner är inte till hjälp för fredsprocessen”

Nej, det är ingen kris mellan Israel och USA, svarade president Barack Obama i en tv-intervju.

– Men Israels besked om byggplanerna för bostäder i östra Jerusalem är inte till hjälp för fredsprocessen, tillade han.

Foto: Foto: AP
Barack Obama.

Obamas svar i tv-stationen Fox på onsdagen var hans första offentliga kommentar till ett av de värsta bråken på åratal – utlöst förra veckan av uppgiften från det israeliska inrikesdepartementet att 1 600 nya bostäder ska byggas i de omstridda östra Jerusalem.

Uppgiften generade den amerikanske vicepresidenten Joe Biden under hans besök i Israel.

Att det ändå inte skulle vara fråga om en kris förklarade Obama med att ”vi och det israeliska folket har ett särskilt band som inte försvinner”:

– Men vänner är ibland oense... det råder en oenighet när det gäller hur vi kan föra den här fredsprocessen framåt.

Ansvar på båda parter

Obama lade ansvar på såväl israeler som palestinier att undvika åtgärder som kan omintetgöra USA:s invit till nya fredssamtal. Han sade att USA:s regering fördömer palestinska våldsamheter i östra Jerusalem i tisdags. Motsättningarna hade skärpts av öppnandet av en renoverad synagoga i stadens gamla del.

Utrikesminister Hillary Clinton har samtidigt gett sig av till Moskva och ett möte med Kvartetten för fredssamtal i Mellanöstern, det vill säga EU, FN, Ryssland och USA. Hon reste utan att, som väntat, tala med premiärminister Netanyahu i telefon. USA har inte fått svar från honom på kritiken mot bostadsplanerna för östra Jerusalem.

– Vi ser fortfarande fram mot ett svar. Det har inte kommit ännu, ännu inget telefonsamtal, sade talesmannen i Washingtons utrikesdepartement Mark Toner efter Clintons avresa.

Irans atomprogram

Frågan om Irans kärnenergiprogram kom upp under Foxintervjun med Obama. Han sade att frågan har högsta prioritet och att USA ska genomdriva "skarpa sanktioner" för att hindra Iran att skaffar sig atomvapen.

– Vi har inte uteslutet några möjligheter. Vi fortsätter att trycka på. Det är ett svårt problem men det är ett problem som vi måste lösa. Om Iran får kärnvapen kan det bli en kärnvapenkapprustning i hela Mellanöstern.