Ulf, 46, blev häktad i dag

NYHETER

Försökte lämna brottsplatsen med strumpor på skorna

Foto: 46-årige Ulf, den misstänkte gryningspyromanen, står inför rätta i dag. Han misstänks ha anlagt en brand i ett flerfamiljshus i Ystad i torsdags morse.

YSTAD. Den misstänkte gryningspyromanen klev ut ur huset på Bollhusvägen i Ystad med strumpor på fötterna.

Enligt polisen för att inte lämna skoavtryck efter sig.

20 sekunder senare stod huset i lågor och Ulf, 46, greps.

I dag häktades han på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

Under häktningsförhandlingarna kom det fram att polisen såg Ulf komma ut ur porten till det hus det brann i. 20 sekunder efter han lämnade huset såg polismännen rök från vindsvåningen.

Ulf hade, enligt polisen, satt på sig strumpor utanpå skorna för undvika att lämna skoavtryck efter sig. Han greps direkt i anslutning till platsen.

En stund senare bröt branden ut och 37 personer evakuerades från huset.

Under häktningsförhandlingarna i dag ville Ulf själv inte kommentera polisens uppgifter.

Efter en kort överläggning beslutade dock rätten att häkta honom på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

"Nöjda"

– Vi visste att gryningspyromanen under kvällen rörde sig i de centrala delarna och var oroliga att det skulle bli fler bränder, förklarade senare närpolischef Anders Telsing insatsen. Och vi är mycket nöjda med att nu ha gripit honom så nära en brandplats.

– Den här gången blir jag ytterst förvånad om han släpps.

Erfarenheterna är dock inte så bra. Trots att Ulf misstänkts för att ha anlagt över 80 bränder har han bara dömts en enda gång och då för försök till mordbrand.

Fortfarande misstänkt

Senast den 27 oktober greps han misstänkt för att ha tänt eld på Möllan i Skivarp som totalförstördes. Trots att polisen ansåg bevisläget gott släpptes han vid häktningsförhandlingen två dagar senare.

– Han är dock fortfarande misstänkt för den branden liksom för två anlagda bränder i Hammenhög tidigare i år, konstaterar utredningsledare Dan Granvik.

Vid båda dessa tillfällen hade Ulf skakat av sig de spanare som ständigt funnits i hans närhet under hela året. Den punktmarkeringen av honom upphörde dock av kostnadsskäl för en månad sedan.

– Spanarna trakasserar mig och stressar mig för att försöka få mig att begå brott, sa Ulf själv till Aftonbladet i samband med att han släpptes den 29 oktober.

– Jag kan förstå att de vill bevaka mig, men de behöver inte göra det på två meters avstånd. Det är ett avancerat ofredande.

Säkrat spår

Då bodde han tillfälligt i en kolonistuga i utkanten av Ystad,

– Sedan bevakningen upphörde har vi ändå haft ganska bra koll på hur han rört sig, berättar Anders Telsing. Allmänheten hjälper också till och informerar oss om var han befinner sig.

Sedan Ulf greps misstänkt för grov mordbrand natten till i torsdags har polisen arbetat intensivt för att stärka bevisningen mot honom.

– Vi har bland annat säkrat en del spår på brandplatsen, berättar Dan Granvik. Vi har också hört boende i området.

Ett första förhör med Ulf hölls under fredagen. Han nekade då till att anklagelserna. I övrigt sa han, som vanligt, ingenting. Han har för vana att aldrig svara på polisens frågor.