Han vågar inte gå till sin skola

Av: Albin Grahn

Publicerad:
Uppdaterad:

Niklas, 13, utsatt för övergrepp – tvingas möta sin förövare varje dag

”NIKLAS ÄR JU OFFRET” En pojke försökte tvinga till sig oralsex av Niklas, 13. Pojken polisanmäldes. Nu måste Niklas möta samme pojke i skolan. ”Niklas är ju offret! Han ska inte behöva vara hemma”, säger hans mamma.
Foto: FELIPE MORALES
”NIKLAS ÄR JU OFFRET” En pojke försökte tvinga till sig oralsex av Niklas, 13. Pojken polisanmäldes. Nu måste Niklas möta samme pojke i skolan. ”Niklas är ju offret! Han ska inte behöva vara hemma”, säger hans mamma.

Skolkamraten knivhotade Niklas, 13, och försökte tvinga honom till oralsex.

Bara veckor efter övergreppet mötte Niklas förövaren – i matsalen.

Nu vågar han inte gå till skolan.

– Niklas är ju offret! Han ska inte behöva vara hemma, säger hans mamma.

Niklas går i sjätte klass på en mindre mellansvensk ort. Han är diagnosticerad för ADHD och har haft en tuff skolgång.

En av hans plågoandar är Tobias, 14, som går i sjunde klass på samma skola. Under påsklovet för knappt en månad sedan möttes de hemma hos gemensamma kompisar.

Niklas har berättat att Tobias föste in honom på toaletten. Med en stor kökskniv försökte Tobias där tvinga Niklas till oralsex på honom själv och två andra pojkar. Men Niklas lyckades ta kniven från Tobias och fly.

– Jag kunde knappt tro det han berättade när han kom hem. Men jag förstod på hans reaktion att det var sant,säger Niklas mamma.

Polisen snabbt där

Polisen var snabbt på plats och förhörde Niklas och en anmälan om grov våldtäkt upprättades. Eftersom ingen av de inblandade är straffmyndig skickades ärendet vidare till sociala myndigheter.

Under tre veckor var förövaren Tobias borta från skolan. Men för en vecka sedan meddelade skolans rektor att han skulle komma tillbaka.

Redan i onsdags mötte Niklas sin plågoande i matsalen. När han kom hem från skolan bröt han ihop, grät och skrek.

– Jag vill inte gå dit så länge han är där, säger Niklas som stannat hemma sedan dess.

Niklas mamma ifrågasätter att hennes son ska behöva möta Tobias i skolan. Men rektorn hänvisar beslutet till båda pojkarnas rätt till skolgång.

– Det beslutet ligger inte på mig. Jag har löpande kontakt med förvaltningschefen och utgår ifrån att han har informerat barn- och utbildningsnämnden som har det yttersta ansvaret, säger rektorn.

”Vill bara glömma”

Men förvaltningschefen vet inte, snart en månad efter övergreppet, vad som har hänt. Varken polis eller socialtjänst har kontaktat honom.

– I slutet av förra veckan fick jag information att något allvarligt har hänt, av rektorn. Jag har inte informerat nämnden och vill inte kommenterna något jag vet så lite om, säger han.

Niklas familj känner sig svikna av både skolan och av socialen.

– Jag tycker att det är helt jävla absurt. Jag trodde att Niklas skulle sättas i första rummet, säger Niklas styvpappa.

Niklas är sedan övergreppet tystlåten, inbunden och rädd.

– Jag vill bara glömma.

FOTNOT: Niklas och Tobias är fingerade namn.

Publicerad: