Nordkorea skruvar upp hot mot Syd

Foto: Sydkoreanska soldater patrullerar på ön Yeonpyeong vid gränsen mot Nordkorea. Ön attackerades av Nordkoreanskt artilleri, nu varnar Nordkorea för att nästa attack blir ännu värre.
NYHETER

Nordkorea skruvar upp retoriken och hotar med vedergällning om Sydkorea genomför en militär skjutövning på en ö nära gränsen mellan länderna.

Foto: Kim Jong-il har hotat med kraftiga attacker mot Sydkorea om man genomför en militärövning på gränsen till Nordkorea.

Övningen planeras mellan lördag och tisdag, och ett mindre antal amerikanska militärer kommer att delta. Sydkorea säger att artilleribeskjutningen kommer att riktas bort från Nordkorea som vanligt, men att man kommer att svara "starkt" på nordkoreanska provokationer.

Större attack än sist

Nordkorea hotar i sin tur med än mer omfattande vedergällning än när ön Yeonpyeong angreps i november, om Sydkorea genomför övningen. Fyra personer dog då, vilket utlöste den senaste krisen på Koreahalvön.

"Eldgivningens intensitet och räckvidd kommer att bli större än 23 november", heter det från den statliga nyhetsbyrån KCNA.

”Tidsfråga innan nytt krig”

Samtidigt säger den nordkoreanska statens officiella webbplats Uriminzokkiri att det bara är en tidsfråga innan ett nytt krig på Koreahalvön utbryter, och om så sker säger Nordkorea att kärnvapen kommer att användas.

"På grund av sydkoreanernas tanklösa krigspolitik är inte frågan om det blir krig eller fred på Koreahalvön, utan när kriget bryter ut", heter det.

"Om krig bryter ut, kommer det att leda till nukleär krigföring och inte begränsas till Koreahalvön".

TT