”Inga kända kopplingar till någon terrorgrupp”

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Säpo om bombmannen

Taimour Abdulwahab propagerade om jihad och uttryckte extrema, ismalistiska åsikter.

Men än så länge har inte Säpo kunnat hitta några kopplingar till några terrorgrupper.

– Terrordådet verkar inte ha några kopplingar till sådant i nuläget, säger Anders Thornberg på Säpo.

Anders Thornberg på Säpo.
Foto: SÄPO
Anders Thornberg på Säpo.

Strax innan 28-åriga Abdulwahab sprängde sig själv till döds i lördags mejlade han ut en bandupptagning där han förklarade sitt motiv med attentatet.

Han talade i "vi"-form och sa bland annat:

”Nu har den islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er. Vi finns nu här i Europa och i Sverige, vi är en verklighet, inget påhitt, mer vill jag inte säga om detta.”

Radikala islamistiska grupper

Det har spekulerats i om Taimour Abdulwahab tillhör någon terroristgrupp, om han kan ha agerat på order av någon sådan eller fått hjälp. Dels var han en flitigt besökare på sajter kopplade till radikala islamistiska grupper. Och på sin egen Facebook-sida har Taimour Abdulwahab också lagt upp en bild som visar en islamistisk flagga som har rests över en värld i lågor.

Svenska Dagbladet har även skrivit att han ska ha utbildats av organisationen Islamiska staten i Irak som står nära terrornätverket al-Qaida.

Inga kopplingar

Men i dag säger Säpo till Aftonbladet att av det de hittills fått fram, genom polisarbete i Sverige och genom samrbete med myndigheter världen över, så finns ingenting som tyder på att 28-åringen och självmordsattentet har några kopplingar till en terrorgrupp.

– Det verkar inte så i nuläget. Det kan givetvis ändra sig under utredningens gång, det kan man aldrig veta. Men än så länge finns inga kopplingar, säger Anders Thorberg.

Men polisen misstänker fortfarande att Taimour Abdulwahab kan ha haft hjälp med förberedelsen av materialet. Ingen är dock anhållen.

Sprängmaterialet

Säpo säger även till Aftonbladet att de nu har en uppfattning om var Taimour Abdulwahab fått tag i det sprängmedel som han använde vid attentatet. Men man vill inte säga i vilket land.

– Vi skaffar oss en uppfattning om vad han gjorde den aktuella dagen och innan. Vi håller även ett stort antal vittnesförhör, säger Thornberg.

Har ni hört Abdulwahabs familj än?

– Ja.

Publicerad: